fbpx

En liten guide över olika sorters druvor i rödvin

Rött vin är en komplex och mycket varierad dryck som beroende på vilken druva det gjorts på ger unika smaker, aromer och texturer. I den här lilla guiden ska vi titta närmare på några av de vanligaste druvorna som används i rött vin och vad de tillför i glaset

Cabernet Sauvignon

Detta är kanske den mest kända rödvinsdruvan. Känd för sin fylliga smak, höga halt av tanniner och toner av svarta vinbär, björnbär och ceder. Cabernet Sauvignon blandas ofta med andra druvor men är också utsökt på egen hand. Den odlas i många delar av världen som Frankrike, USA, Australien och Chile.

Pinot Noir

Pinot Noir är en lättare och mer delikat rödvinsdruva med smaker av körsbär, hallon och jord. Det är ett populärt vin att kombinera med fågel och fisk. Pinot Noir odlas i många regioner, inklusive Bourgogne, Kalifornien och Nya Zeeland.

Merlot

Merlot är en smidig och lättdrucken rödvinsdruva, med smak av plommon, choklad och vanilj. Det används ofta i blandningar med Cabernet Sauvignon och andra druvor. Merlot odlas i många regioner, inklusive Frankrike, Italien och USA.

Syrah/Shiraz

Denna druva är känd för sin djärva och kryddiga smak med toner av svartpeppar och mörka bär som björnbär. Syrah/Shiraz används ofta i blandningar, men är också gott på egen hand. Den odlas i många regioner, inklusive Frankrike, Australien och Sydafrika.

Zinfandel

Zinfandel är en kraftig och fruktig rödvinsdruva med smaker av hallon, björnbär och ibland även choklad. Det förknippas ofta med Kalifornien och är ett populärt val till grillat kött. Zinfandel odlas nästan uteslutande i Kalifornien.

Sangiovese

Denna italienska druva är ryggraden i Chianti och andra toskanska röda viner. Den har en medelstor kropp och smaker av körsbär, plommon och kryddor. Sangiovese odlas mest i Italien men finns även i andra delar av världen, som Kalifornien och Australien.

Malbec

Malbec är en djärv och fyllig druva med smaker av björnbär, plommon och tobak. Det används ofta i blandningar, men gör sig också ett bra fristående. Malbec odlas främst i Argentina, men finns även i andra delar av Sydamerika samt Frankrike och USA.

Genom att förstå smakerna och egenskaperna hos varje druva kan du börja utforska den stora och varierade världen av rött vin och upptäcka nya favoriter längs vägen. Så nästa gång du smuttar på ett glas rött, ta en stund och uppskatta den unika druvan som det gjordes på.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer