fbpx

Upptäck svenska viner: 5 vingårdar att besöka i sommar

green plants under blue sky during daytime

Sverige är kanske inte det första landet som kommer i åtanke när man tänker på vinproduktion, men landets klimat och jordmån har börjat locka uppmärksamhet från vinälskare världen över. Här är 5 vingårdar som helt klart är värda att besök i sommar – för en unik och minnesvärd vinupplevelse.

Hällåkra vingård 

Beläget i Skåne, Sveriges sydligaste region, är Hällåkra vingård en av de äldsta och mest respekterade vingårdarna i landet. Med sin vackra omgivning och varierade utbud av viner, inklusive prisbelönta ekologiska viner och naturviner är denna vingård en perfekt destination för vinprovning och guidade turer. De gör både vita, oranga, röda och mousserande viner. De specialiserar sig främst på druvsorterna Rondo, Solaris och Pinot Noir.

a group of people sitting at a table with wine glasses

Ästad Vingård 

Beläget i hjärtat av Bohuslän, erbjuder Ästad Vingård en unik upplevelse av vinodling mitt i den vackra svenska naturen. Med sina eleganta viner och möjlighet att delta i skörd och produktion, är detta ett måste-besök för alla vinentusiaster. De producerar främst vitt vin av druvorna Solaris men experimenterar även med Chardonnay och Pinot noir.

Skepparps vingård 

Omgiven av böljande kullar och fält, är Skepparps vingård en pärla i Sveriges södra Österlenregion. Deras fokus på hållbarhet och ekologisk odling ger upphov till högkvalitativa viner med unik karaktär. Besökare kan delta i vinprovningar och njuta av den pittoreska miljön. Här står den pigga Solarisdruvan i centrum.
 De gör även ett rött vin på druvsorterna Rondo och Cabernet Cortis, som även ingår i deras rosé.

a bin full of blackberries in a factory

Arilds Vingård

Beläget vid foten av Kullaberg i Skåne ligger Arilds vingård. Med sitt mikroklimat och närhet till havet är vingården känd för sina eleganta och fruktiga viner. Deras sortiment inkluderar rött, vitt och rosé – men även mousserande vin. De sorter som odlas är de gröna druvorna Solaris, Muscaris och Souvignier Gris samt de blå druvorna Pinot Noir précoce och Cabernet Cortis. 

Kullabergs Vingård 

Ligger, som namnet antyder, också vid foten av Kullaberg. Här erbjuds en spektakulär utsikt över Öresund. Deras viner är kända för sin komplexitet och unika smaker, vilket gör dem till en favorit bland vinälskare. Deras sortiment inkluderar rött, vitt och rosé, med druvsorter som Rondo, Solaris, Muscaris och Cabernet Cortis.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer