6 maträtter med baksmälla från alla kontinenter

man, alcohol, hangover

Har du haft en bra start på den nya veckan eller har du haft en ganska tuff helg? Det är mycket möjligt att vissa av er lider av en tråkig huvudvärk. Det sista glaset bubbel var nog för mycket trots allt. Naturligtvis är det antagligen ditt eget fel att ditt huvud dunkar av smärta, att din mage gör uppror och att din cirkulation är i en berg- och dalbana. Men det betyder inte att vi inte kommer att hjälpa dig med en bred lista över mat som kan hjälpa dig i det avseendet.

Med våra sex tips på läcker baksmällsfrukost kommer de vanliga symptomen snabbt att vara glömda. Eftersom baksmällor är en universell upplevelse kommer logiskt nog även dessa baksmällslivsmedel att vara det. Medan vissa länder satsar på buljong, har andra ett mindre traditionellt tillvägagångssätt. Det viktigaste är att driva bort uttorkning, huvudvärk och illamående. Vi har valt att satsa på universell baksmällamat som inte är alltför svår att få tag på.

Ett självklart val

De är flytande, varma och innehåller ofta aminosyror, vitaminer och mineraler. Vi talar inte bara om soppor som botemedel mot baksmälla i allmänhet, utan särskilt om den japanska misosoppan och varför den är så populär i andra asiatiska länder också av just denna anledning. De viktigaste smakbärarna är ”dashi”, som är namnet på fiskbuljong, och ”miso”, en sojabönspasta. Små bitar av tofu eller tunna gröna alger flyter i soppan. I Japan serveras den till traditionell frukost tillsammans med ris, men den är helt logisk som baksmällamat eftersom den har en naturligt hög natriumhalt. Misosoppa hjälper din kropp att behålla det vatten som du förlorade kvällen innan och återfuktar dig på så sätt.

Uppmuntra dig

Ägg är riktiga energibärare och betraktas över hela världen som en viktig del av baksmällan. Detta beror främst på att de är otroligt mångsidiga: oavsett om det är frukostägg, stekt ägg, äggröra, pocherat ägg, äggsallad eller Eggs Benedict har alla sin hemliga favorit. Men i Colombia är det skräddarsytt specifikt för att bota din baksmälla. Ägg pocheras i mjölk och toppas med hackad koriander och tärningar av gammalt bröd som kallas ”calado”, vilket bildar en soppig, mustig frukost som kallas ”changua”. Det som gör denna eleganta brunchsoppa perfekt för att bli av med den otäcka huvudvärken morgonen efter är den enkla smakprofilen och de lugnande ingredienserna som gör din mage glad.

En blandning av smaker

Den här traditionella frukosträtten från Uganda görs med matooke, en grön banan som är en basväxt i detta afrikanska land och som liknar mjölbananer. Matooke skalas och kokas hela eller mosade och toppas sedan med en köttfärssås gjord på tarmar, tarmar och bräss. Ibland kan man byta ut inälvsmat från getter eller bönor, men nötkött är den gyllene standarden. När du väl äter denna baksmällsbehandling från Afrika kommer din kropp att gå till jobbet utan ansträngning och bara be dig om vatten hela dagen. Det är anledningen till att Yorubas, en afrikansk stam i dagens Nigeria och delar av Republiken Benin, kallar den för ”kankere”, samma ord som används för tegelstenar.

Låt oss bli galna

”Loco moco” är en hawaiiansk brunch som består av en hög med varmt, ångande vitt ris som toppas med en hamburgarpatty, stekta ägg och en rik köttsås för att skapa en av delstatens mest populära maträtter, för att inte tala om en botemedel mot baksmälla. Även om det låter ganska nytt, utvecklades rätten faktiskt av Lincoln Grill i Hilo, Hawaii, i slutet av 1940-talet. Tonåriga kunder gav rätten dess namn och den har verkligen det kaloriinnehåll och den karaktär som behövs för att tillfredsställa växande ungdomar och de som behöver en god måltid efter en natt av drickande!

Välj en gurka

Pickles har länge setts som ett botemedel mot baksmälla, särskilt i Östeuropa. I Ryssland och Polen, till exempel, har man sagt att om man dricker shots med saltlake från saltgurka kan man bota ett bultande huvud och en värkande kropp. Men i den här listan med 6 maträtter mot baksmälla från hela världen väljer vi den från Tjeckien. ”Utopenci”, som betyder inlagda korvar, är inte bara en populär pubmat där utan tros också bota baksmälla. Man blötlägger helt enkelt förkokta fläskkorvar och lök i en blandning av vinäger, lagerblad, salt och andra inläggningskryddor i ungefär en vecka, tills de är tillräckligt syrliga för att återuppliva dig. Även om det kanske inte låter så aptitretande är det många som svär på att det är det bästa botemedlet mot för mycket drickande!

De gör det annorlunda där nere

På Nya Zeeland är man van vid kött- eller ostpaj med kakao. Kiwierna säger att ingredienserna i en smaklig paj med kött eller ost och chokladmjölk vid sidan om kan få dig att omedelbart må bättre. Du kan utan tvekan få uppfattningen om att förlita dig på en välsmakande maträtt som är rik på proteiner för att hjälpa kroppen att bryta ner alkoholen. Enligt uppgift hjälper blandningen av sött och salt till att bekämpa baksmällssymptom. Vissa lägger också till en nypa salt till sitt höga glas chokladmjölk. Salt, socker och kött ska enligt uppgift vara en magisk dryck som får dig att känna dig så bra som ny!

man jumping on the middle of the street during daytime

Varje land har ett annat botemedel mot den sjukdom som drabbar de flesta av oss på morgonen efter en natt av fest. Ditt huvud kanske dunkar, din mage kanske är upprörd, men du kan använda den här listan för att skapa det perfekta motgiftet. Det finns gott om recept på dessa 6 bakfyllekurer från alla kontinenter.

Medan vissa rutinmässigt tar till huvudvärkstabletter och ett stort glas vatten kan du kombinera det praktiska med det nyttiga och äta läckert. Det finns en underliggande strömning där tydligen tumregeln gäller över hela världen. Ju mer oaptitlig desto bättre för din baksmälla. Inte i det här fallet, eftersom alla rätter ovan är mer eller mindre tolerabla och lätta att hitta. Krya på dig snart!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer