Grönsaker perfekta för grillen

Hur man än vrider och vänder på det så är det oftast kött som förknippas med grillning. Det är inte så konstigt kanske, men vi på redaktionen tror stenhårt på att även grönsaker ska kunna ta sig in i startelven för råvaror som grillas. Allt handlar om att använda  sig av grönsaker som faktiskt fungerar bra att grilla, och vi kommer nu lista grönsaker som lämpar sig alldeles utmärkt för just det.

Bakad rotselleri

Ta ett huvud rotselleri och skär upp i 4-8 “klyftor”. Pensla med olivolja och grilla på bitarna så att de får fina grillränder. Tillsammans med rotsellerin lägger du vitlök, rosmarin, salt och brynt smör i ett foliepaket. Baka under lock tills rotsellerin är mjuk (men den får gärna ha lite tuggmotstånd).

Grillad majs

En av de få vegetariska livsmedel som praktiskt taget är en standard på en svensk grillbuffé är majs. Koka färsk majs i vatten, torka, släng på grillen och avsluta med en generös pensling av smör och en trevlig nypa salt. Livskvalité på hög nivå.Grillad eller bakad lök

Många har ätit det på spett, men att frigrilla lök för att sedan ha som tillbehör till en bit kött är faktiskt riktigt trevlig. Ta en rödlök och dela den på hälften och låt skalet sitta på. Lägg ner löken med den skalfria delen mot grillen och ge löken en trevlig grillad yta. Pensla på med smör eller olivolja och salt och lägg sedan löken på en svalare del av grillen där den får vila och baka till sig lite. Detta kan med fördel göras med stängt lock. Detta går också att göra med andra sorters lök, som till exempel vitlök.

När löken är färdig kan du välja att antingen servera den som den är, eller skala och skära upp den eller mosa den. Då blir den perfekt för sallader och såser.

Saltad aubergine med citron och olivolja

Aubergine kan vara riktigt bitter ibland, och det beror på dess höga nikotininnehåll. Tack och lov finns det ett enkelt knep för att bli av med den olustiga bitterheten – skiva upp auberginen, pensla med olivolja och rikligt med salt och låt ligga i ca 10 minuter. I det här skedet kan du också välja att lägga på lite pressad vitlök för smakens skull. Saltet kommer att dra ut vätska från auberginen, och i vätskan följer också en del av nikotinet med, vilket i sin tur gör grönsaken mindre bitter.

När du låtit detta ligga och dra i 10 minuter är det bara att torka av auberginen och grilla på den. Lägg upp på ett fat, drissla på lite olivolja och strö över lite citroncest. 

Paprika

Paprika är en grönsak som är extremt tacksam att grilla. Dels för att den har ett skyddande skal som gör att smaken på fruktköttet inte påverkas alltför mycket om paprikan bränns vid, och dels för att det inte gör något om paprikan blir lite överkokt. Du kan välja att antingen grilla paprikan rakt på gallret, eller lägga på en svalare grillzon och baka under lock.

Grillad citron

Grillad citron är både enkelt, gott och fint. Skär upp en citron i 2 eller 3 bitar och släng på grillen. Citronen får en förändrad smakbild och en något gulare färg som gör att den fungerar väldigt bra som både tillbehör och som garnityr.Grillad romansallad med parmesan, citron och persilja

Dela romanhuvudet i 4 eller 8 delar genom att skära längs med salladshuvudet. Pensla med olivolja och släng salladen på grillen. När sallaten fått fina grillränder och börjat mjukna kan du lägga upp de hela bitarna på ett fat. Strössla över en generös mängd finriven parmesan och hackad persilja. Drissla på lite mer olivolja, salta och garnera fatet med grillad citron.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer