fbpx

Har du koll på franska viner? – här är några favoriter

Fransmännen älskar sitt vin. Till middagen tar man ett glas vin, och kanske även till lunchen. Och en varm sommardag tar man ett välkylt glas rosé. Det är kanske inte så konstigt, eftersom Frankrike är ett att världens största vinproducerande länder. Det är bara Italien som producerar mer vin än Frankrike. På tredje plats hittar vi Spanien och först på fjärde plats kommer ett utomeuropeiskt land, nämligen USA.  

Frankrike har flera kända vinregioner. Några som de flesta känner till är Bordeaux, Provence, Bourgogne, Alsace och Champagne. Även druvsorterna är kända och håller en hög kvalitet. Chardonnay och pinot noir finns i regionerna Champagne och Bourgogne medan vi hittar cabernet sauvignon och merlot i Bordeaux.

Gynnsamt klimat

En av anledningarna till att Frankrike lyckats så bra med sitt vin är det gynnsamma klimatet. I landet finns hela tre klimatzoner. Den maritima zonen i väster sträcker sig från Loire ner till Bordeaux. Golfströmmen hjälper till att temperera de nordligaste delarna. Det varmare medelhavsklimatet hittar vi runt Provence och Rhônedalen. Och sen har vi det kontinentala klimatet i Bourgogne, Alsace och Champagne.

Bordsvin och kvalitetsvin

I Frankrike delar man in vinet i två kategorier – “Vin de France” och “Vin de Pays”. “Vin de France”, det så kallade bordsvinet, behöver inte ange årgång eller druvsort, utan är ett enklare vin som serveras vid vardagliga tillfällen.

“Vin de Pays” är viner som kommer från ett geografiskt definierat område, som uppnår en viss alkoholhalt och som är tillverkade med vissa bestämda druvsorter. Det så kallade lantvinet delas upp i olika kvalitetsnivåer och generellt kan man säga att ju mer begränsat det geografiska området är, desto strängare krav och desto högre kvalitet på vinet.

Mest sålda franska vinerna i mellanprisklass

På Systembolaget kan man köpa såväl fransk rödvin som vitt vin, rosé och champagne. Här har vi plockat ut två av de mest sålda flaskorna.

Côtes-du-Rhône – 129 kronor

Det här rödvinet kommer – som namnet indikerar – från Rhônedalen. Och populärt är det. Det har ingått i Systembolagets fasta sortiment i 25 år och ligger fortfarande högt upp på listan över mest sålda viner. Smaken beskrivs som kryddig med inslag av fat, björnbär, lagerblad, skogshallon, peppar, kakao och vanilj. För att det ska smaka som bäst bör det serveras vid 16-18 grader till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor eller stekar.

Systembolaget

Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard – 139 kronor

Från Bourgogne kommer det här populära vita vinet gjort på chardonnay. Smaken beskrivs som nyanserad och mycket frisk med inslag av gula äpplen, honungsmelon, citronskal och mineral. Det här vinet ska serveras kylt, vid cirka 8 grader, och passar som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Även trevligt till vegetariska rätter. Vinet ingår i Systembolagets fasta sortiment sedan 1998. Flaskan har skruvkapsyl.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer