fbpx

Populära ekologiska viner under 100 kronor

Efterfrågan på de ekologiska vinerna ökar och fler och fler vinodlare ställer om sin produktion. Men ett ekologiskt vin behöver faktiskt inte vara så dyrt. Här listar vi tre populära ekologiska viner precis under hundralappen.

För att ett vin ska få kallas ekologiskt ska tillverkningen och odlingen av druvorna uppfylla vissa krav. Det kan handla om allt ifrån att inte använda bekämpningsmedel till att låta bli att konstgödsla. En vingård som vill ställa om till ekologisk odling får genomgå en tre år lång konverteringsperiod innan den får sin ekologiska certifiering.

För att Systembolaget ska märka ut vinet som ekologiskt måste det ha en certifiering från en oberoende organisation. Den oberoende organisationen kontrollerar att vinet uppfyller EU:s krav för ekologisk odling.

Casa Marrone Appassimento 2019 – 99 kronor

Det här italienska rödvinet kommer från en familjeägd vingård i Apulien, som ligger på den syditalienska klacken. Under varumärket Casa Marrone tillverkar den tredje generationen i familjen endast ekologiska viner. Druvorna skördas för hand. Vinet är till största delen gjort på primitivodruvor, som är identiska med zinfandel. Smaken beskrivs av Systembolaget som kryddig med fatkaraktär, med inslag av körsbär, chokladpraliner, romrussin och vanilj. Vinet smakar som bäst om det serveras vid 18 grader och passar bra till lamm-, nöt- och viltkött, och även lagrade hårdostar.

Systembolaget

Vilarnau Brut Nature Organic – 99 kronor

En ekologisk cava precis under hundralappen är en av de mest sålda flaskorna på Systembolaget. Cava är en benämning på spanskt mousserande vin som är gjort enligt den traditionella metoden. Det är flera vinområden i Spanien som får göra mousserande vin under namnet cava. De allra flesta cavaflaskorna kommer från Katalonien, så även det här vinet. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av gröna äpplen, kex, nougat, grapefrukt och päron. Den här cavan bör serveras vid 8-10 grader och passar som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.   

Systembolaget

Jean Biecher Pinot Gris 2019 – 99 kronor

Från Alsace i nordöstra Frankrike kommer det här ekologiska vita vinet. Familjen Biecher har varit verksamma i Alsace sedan 1762. Vineriet ligger i en by som heter Saint-Hippolyte. Vinet är gjort på pinot gris, som är en druva som trivs bäst i svala klimat. Systembolaget beskriver smaken som fruktig och något kryddig med liten sötma. Vinet har inslag av gula äpplen, honung, aprikos och apelsinskal. Den här flaskan passar bra till lättare rätter av fisk och kyckling, eller till vegetariska rätter. Det smakar som bäst när det serveras vid 8-10 grader.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer