fbpx

Här är livsmedlen du kan frysa in – och de du ska undvika att frysa in

Innan mat blir dålig är det bra att frysa in den. Vissa livsmedel klarar sig lika bra i frysen som i kylskåp och kan därför frysas in direkt om du inte ska använda maten de närmaste dagarna. Andra livsmedel klarar inte de kalla temperaturerna och dessa ska du undvika att frysa in helt. Genom att planera och använda frysen smart kan du minska på matsvinnet och spara pengar.

De här livsmedlen går bra att frysa

Bröd, kött och vissa mejeriprodukter går utmärkt att frysa in. Planera vad du ska frysa in direkt när du handlar. Andra livsmedel kan du lägga i frysen så fort du märker att du inte kommer att hinna äta upp dem innan de blir dåliga.

1. Bröd och ströbröd

Bröd blir ofta torrt och kan vara bra att frysa när du märker att du inte kommer att hinna äta upp det innan det blir dåligt. Skiva gärna brödet innan du lägger det i frysen, så kan du ta fram ett par skivor och lägga direkt i rosten. Du kan även smula sönder torra kanter och frysa in ditt eget ströbröd.

2. Bacon och annat kött

Kött går bra att frysa in. Köp gärna storpack med köttfärs och frys in hälften när du lagar din köttfärssås eller rullar dina köttbullar. Även bacon går bra att frysa. Bacon tinar relativt snabbt, bara att ta fram en stund innan maten ska lagas och sen klippa ner direkt i pannan.

3. Bananer, bär och vindruvor

Om du märker att bananerna börjar bli bruna och du inte hinner äta upp dem innan de blir för mosiga, så kan du skala och skiva dem och frysa in. Perfekt när du ska göra smoothie eller vill baka bananbröd. Frysta vindruvor är perfekta att ha i drinkar som isbitar. 

4. Smör, mjölk och hårdost

Vissa mejeriprodukter går bra att frysa in. Smör och mjölk ska läggas i frysen när de är så färska som möjligt. Låt de sedan tina i kylskåp. Mjölken kan du gärna skaka lite på innan du häller upp den. Även hårdost går bra att frysa in. Allra bäst fungerar det om du river ner osten innan du fryser den. Grynpipiga ostar som till exempel präst- och gräddost kan annars bli lite smuliga och svåra att hyvla, smaken förstörs dock inte. Rundpipiga ostar, som till exempel herrgårdsost, går att frysa i bit.  

5. Många grönsaker

Grönsaker med lågt vatteninnehåll går bra att frysa, som till exempel morötter, majs, ärtor och broccoli. Det går även bra att frysa in färska örter, om de riskerar att bli hängiga och tråkiga. Klipp eller hacka ner örterna och frys i påse, eller blanda med vatten och lägg i isform.

6. Pajer

Pajer passar utmärkt att frysa, och det gäller både matpajer och efterrättspajer. Det är perfekt när du ska ha gäster. Gör pajerna några dagar innan gästerna kommer, lägg i frysen och ta fram och tina på morgonen. Värm sedan pajerna på låg värme i ugnen med aluminiumfolie över.

7. Vin

Om du får en slatt vin över efter middagen är det perfekt att frysa in och ha i matlagning. Häll vinet i en isform och ta fram ett par kuber nästa gång du ska laga Boeuf Bourguignon.

8. Äggvita och äggula

Det går bra att frysa in äggvita eller -gula, eller ett helt uppvispat ägg. Perfekt om du ska göra maräng och får äggulor över, eller gör carbonara och vill spara på äggvitan. Det går dock inte att frysa in ett helt ägg med skal. Vattnet i ägget gör att det expanderar och kan sprängas i frysen.

Inte lämpliga att frysas

Vissa livsmedel tappar smak, färg och konsistens av att frysas. Undvik att frysa dessa och gör istället något annat av dem. Kanske kan du laga mat på dina dessertostar eller använda yoghurten i en dessert eller smoothie?

1. Majonnäs och yoghurt

Majonnäs har en tendens att skära sig när den har varit i frysen. Även yoghurt ska man undvika att frysa. Den blir grynig och vattning efter att ha varit i frysen. Det gäller även filmjölk, crème fraîche och gräddfil.  

2. Mjuka ostar

Ostar med högt vatteninnehåll, till exempel dessertostar, keso och ricotta, bör man undvika att frysa in. De blir svampiga och blöta av förvaring i frys.

3. Grönsaker som innehåller mycket vatten

Gurka och sallad blir dåliga i frysen. De innehåller mycket vatten och blir solkiga och tråkiga när de tinar. Även tomat blir vattnig när den tinar men smaken förstörs inte, så tomat som ska användas i grytor och såser, går bra att frysa in.

4. Jäst

Jäst bör man undvika att frysa in helt. Vattnet i jästcellerna expanderar i frysen, vilket kan göra att jästcellerna sprängs och jästen dör. Om du är osäker på när du kommer att använda din jäst är det bättre att köpa torrjäst som har längre hållbarhet.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer