fbpx

Skillnaden mellan bulgur, quinoa och couscous

Gryn har blivit ett givet inslag i den svenska matlagningen. Potatis, pasta och ris har fått sällskap av bulgur, quinoa och couscous. Men vad är egentligen skillnaden mellan de olika grynen? Är det något gryn som är enklare att tillaga, eller rikare på näring? Eller är det helt enkelt så att de är lika nyttiga och att man snarare behöver hitta maträtter där de olika grynen passar bäst? Vi ger oss på att reda ut skillnaden mellan tre av de populäraste grynen på livsmedelshyllorna.

Bulgur

Bulgur är de där ljusa, gulaktiga kornen som liknar couscous. Bulgur består av hela durumvetekärnor som ångkokats, torkats och sedan krossats. Skillnaden mellan couscous och bulgur är att en större del av vetekornen bevarats i bulgur, vilket gör kornet närings- och fiberrikt.

De lättlagade grynen anses vara ett av de äldsta preparerade livsmedlen i världen. I bibeln finns referenser till bulgur och man tror att de åts redan innan Kristus födelse. Sedan dess har bulgur varit ett viktigt livsmedel i Mellanöstern. Numer är bulgur även vanligt i USA och Europa.

Det går snabbt att laga bulgur. Man kokar upp vatten, saltar och häller i kornen. Sen är det bara att låta vattnet absorberas och eventuellt tillsätta lite olja för saftigare gryn.

Couscous

De här grynen liknar bulgur, men är något mindre. Couscous tillverkas ofta av durumvete som blandas med vatten och formas till små korn. Kornen blandas med mjöl för att de inte ska klumpa ihop sig. Efter det torkas kornen och överblivet mjöl silas bort. Processen upprepas tills kornen uppnår önskad storlek. Grynen förekommer nämligen i olika storlekar, varav den vanligaste är ungefär en millimeter stor. Det finns också couscous gjorda av andra veteslag, till exempel dinkelcouscous.

Couscous är nationalrätt i Algeriet, Marocko, Tunisien och Libyen, men är även populärt i Västafrika, delar av Mellanöstern och länderna kring Medelhavet. I Nordafrika tillagas couscous med hjälp av en ångkokare i två nivåer, där kött och grönsaker tillagas längst ner och couscousen överst. På så sätt tar grynen smak av övriga ingredienser. Det här traditionella tillagningssättet med hjälp av en så kallad “couscoussière” tar ungefär en timme. Vi är dock vana att tillaga couscous på några minuter.

En känd rätt, där couscous eller bulgur används, är Tabbouleh, en grynsallad med persilja, tomat, citron och mynta.

Quinoa

Quinoa finns i olika färger. Den svarta varianten är lite krispigare, den vita är lite mjukare och den röda ligger någonstans däremellan.

Quinoa – till skillnad från bulgur och couscous – innehåller inte gluten. Quinoa är nämligen en ört, som växer vilt i Sydamerika, framför allt i Bolivia och Peru. Men örten, som även kallas mjölmålla, odlas numera faktiskt även i Sverige. Växtens frön är ätliga och innehåller aminosyror och mineraler.

Quinoa kokar du upp med vatten och salt. Rör om då och då och låt sjuda under lock i ungefär en kvart. Ta av från plattan och låt vila under lock i ytterligare fem minuter. Liksom bulgur och couscous passar quinoa perfekt i kalla sallader.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer