fbpx

Skånska viner i fokus på ny vinbar

Framtiden för Skånskt vinmakande ser ljus ut. Grundarna av det hyllade Swedish Wine Center i Skivarp, Jeanette och Johan Bohman, gör sig nämligen redo för att öppna sin första vinbar i Malmö.

Swedish Wine Center

I maj 2019 öppnade paret Bohman Swedish Wine Center, en vinbodega som ligger i anslutning till den historiska Skivarps Gästgivargård. Här har de samlat många svenskproducerade viner under samma tak.

“Efter att ha rest och besökt många vingårdar världen över kände vi att det saknades något på den svenska vinmarknaden: möjligheten att kunna prova olika viner från Sverige under samma tak”, berättar Johan Bohman.

Trots att det knappt har gått ett år sedan de öppnade Swedish Wine Center i Skivarp så är de nu redo att lansera en systerbar på Anna Lindhs plats i centrala Malmö.

Systerbaren

Planen är att ta det som påbörjats ute i Skivarp och göra upplevelsen tillgänglig både för Malmöbor och turister i centrala Malmö. Tanken är att ge fler människor en möjlighet att lära känna de svenska vinerna och hur goda de kan vara tillsammans med mat. 

Lokalen som tidigare tillhörde en Tex Mex Grill har plats för 40 sittande gäster och några stående vid baren och under sommarmånaderna kommer det också finnas en liten uteservering som vätter mot en av stadens många kanaler. 

Vinlistan kommer innehålla viner från hela världen, men särskilt fokus kommer ligga på de svenska och skånska vinerna, bland annat producenter som Klagshamn, Frillestad, Flyinge och Hällåkra. Att odla vin i Sverige är en kamp mot klimatet så fokuset som ges genom Swedish Wine Center är verkligen en hjälpande hand i att föra den svenska vinscenen framåt. 

Dessutom är det väldigt bra för den lokala turistnäringen, menar Johan Bohman. Allt fler åker till olika platser runt om i världen för att smaka på mat och dryck med lokal prägel, och kombinationen av svenska viner och svenska råvaror är därför något som paret tror kommer uppskattas av många. 

Att vinna över skeptikerna

Det är dock inte alla som inser potentialen i de svenska vinerna utan menar att det inte är något att ha. Enligt Jeanette Bohman är svaret enkelt, de måste helt enkelt pröva mer. Problemet är att det kan vara svårt att få tag på de svenskproducerade vinerna och att det är anledningen till att många skeptiker inte ens får chansen att ändra sin uppfattning.

På den nya vinbaren kommer paret därför att ordna regelbundna vinprovningar, ibland också med gästspel från vinmakarna själva. Spontaniteten kommer dock finnas kvar i enkelheten och det okomplicerade. Stora sällskap bör förstås boka platser i förväg, men fokuset kommer ligga på det oplanerade och spontana i att gå in och testa några goda viner med ett par vänner utan att behöva planera. 

Inspiration från Nya Zeeland

Paret Bohman är världsvana resenärer och provsmakare av många olika viner från många olika länder, men framförallt verkar de ha plockat en hel del inspiration från Nya Zeeland, framförallt när det kommer till att stärka den lokala turistnäringen.  

“Nya Zeeland är fortfarande ett relativt ungt vinland. Man har haft en kommersiell vinproduktion i ungefär 40 år nu, vilket är att jämföra med Sveriges 20 år. Under de 40 åren har konceptet “vinresor” vuxit och blivit skitstort. Jag tror att vi skulle kunna uppnå något liknande här i Skåne faktiskt”, säger Jeanette Bohman.

Tilltron som paret har till den svenska vinscenen är bortom allt tvivel och vad gäller sin nya vinbar i Malmö så är de inte blyga med sina ambitioner. 
“Vi har som målsättning att bli Malmös bästa vinbar”, säger Jeanette Bohman. 

Vinbaren i Malmö öppnar den 3 april och vinbodegan i Skivarp öppnar igen för säsongen i maj!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer