Alkoholfri öl – vårens nyheter

Intresset för öl ökar och så gör också utbudet av alkoholfria sorter. Numer finns ett brett utbud alkoholfri öl, eller öl med lägre alkoholhalt, i välsorterade matbutiker. Även Systembolaget erbjuder ett antal varianter.

Vi har botaniserat bland Systembolagets alkoholfria ölsorter och hittat några som verkar intressanta. Har du testat någon av dessa?

Corona Cero Alcohol Free – 12:90 kronor

Corona har länge funnits som öl med alkohol, men sedan i våras kan man även njuta av den här alkoholfria varianten. Liksom övrig Corona är den här tillverkad i Mexico. Ölen är gjord på kornmalt, majs, socker och humle och smaken beskrivs som maltig med inslag av ljust bröd, honung, örter och citrus. Corona Cero är en ljus lager i internationell stil och precis som annan lager är den kalljäst. Drycken bör serveras vid 6-8 grader för att smaka som bäst och Systembolaget rekommenderar ölen som sällskapsdryck och till vegetariskt, eller till rätter av fisk och skaldjur, gärna med kryddstark smaksättning.

Systembolaget

Brooklyn Special Effects IPA Alkoholfri – 15:90 kronor

Från Sverige kommer den här IPA:n (Indian Pale Ale), tillverkad av Brooklyn Brewery. Ale tillverkas genom varmjäsning, och den sker normalt vid rumstemperatur. Indian Pale Ale är framställt med extra mycket humle och malt. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och humlearomatisk med tydlig beska och med inslag av sockerkaka, mango, ananas, ljus bröd, örter och citrus. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till rätter av ljus kött, buffé eller till vegetariska rätter.

Systembolaget

Guinness Draught Alcohol free – 21:90 kronor

För den som har längtat efter en torr porter och stout utan alkohol, så finns nu Guinness Draught att testa. Guinness började bryggas 1759 i Dublin och även den här ölen kommer förstås från Irland. Porter och stout är en väldigt mörkt varmjäst öl, där den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten. Smaken beskrivs som maltig och rostad med inslag av kavring, choklad, nötter, russin och lakrits. Drycken bör serveras vid 12-15 grader för att smaka som bäst och Systembolaget rekommenderar Guinness Draught som sällskapsdryck eller till rätter av mörkt kött.

Systembolaget

Hoegaarden Alcohol Free – 11:90 kronor

Den här veteölen tillverkas av InBev som har sitt säte i Leuven i Belgien. Hoegaarden Alcohol Free är en Witbier. Den här typen av öl började bryggas under medeltiden i trakterna runt Bryssel. Namnet Witbier kommer av att vetet som används gör ölet grumligt och nästan vitt till färgen, till skillnad från tysk veteöl där man använder en mindre mängd vete och omältat vete i drycken. Smaken beskrivs av Systembolaget som kryddig med liten sötma, med inslag av vetebröd, koriander, apelsinskal och gröna äpplen. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött, gärna med kryddstarka inslag. 

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer