Peppar används flitigt som krydda i den mesta matlagningen. Vanligast är kanske att använda svartpeppar, men när bör man använda andra pepparsorter?
Vad är det egentligen för skillnad mellan svartpeppar och vitpeppar? Och när är det dags att trycka på med cayennepeppar eller chilipeppar?
Vi försöker reda ut begreppen och tipsa om vilken pepparsort som passar till vad.
Kryddigheten kommer av ämnet piperin
Peppar är en tropisk klängväxt som växer naturligt i södra Indien. Växtens frukt används för att framställa svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar och rödpeppar. Bäret, eller frukten, är en rund kula med en diameter på ungefär fem millimeter. Frukten innehåller det kemiska ämnet piperin, och det är det ämnet som ger pepparn dess kryddighet.
Populär krydda
Peppar är en populär krydda som togs till Europa på Alexander den stores tid. Eftersom pepparn var dyr användes andra kryddor som ersättning. Portugisen Vasco da Gama hittade sjövägen till Indien och därmed övertog Portugal handeln med peppar och övriga kryddor från Asien. Målet med många upptäcktsresor var att hitta peppar och när man hittade en krydda som liknade pepparn – kryddpeppar – eller som smakade starkt – chilipeppar och sichauanpeppar – så kallade man även dessa kryddor peppar. Cayennepeppar är inte heller släkt med pepparn, utan är en chilifrukt som torkas och mals ner till pulver.
Svartpeppar – är en av de vanligaste kryddorna i världen, om inte vanligast, att använda i matlagning. Anledningen tros vara att den tål långa koktider bra och ingår därför i många kryddblandningar. Om man jämför svartpeppar med vitpeppar, så är svartpeppar mindre stark och mer aromatisk än vitpeppar. Svartpeppar framställs genom att de halvmogna gröna bären från pepparväxten samlas ihop och läggs ut i solen för att jäsa och torka. Svartpeppar används till att krydda kött med, samt som smaksättare i grytor och soppor.
Grönpeppar – odlas och framställs i Indien, Malaysia, Madagaskar och Brasilien. Den här pepparsorten framställs genom att de gröna bären plockas omogna (till skillnad från halvmogna när man framställer svartpeppar), det vill säga ungefär 6 månader efter blomning. Grönpeppar förekommer som inlagd i saltlag eller vinäger, som lufttorkad eller som frystorkad. I Europa används mest inlagd grönpeppar, medan färsk grönpeppar ofta används i Sydostasien, då i bland annat currypasta.
Rödpeppar – blandas ofta ihop med rosépeppar, som inte är släkt med vanlig peppar. Rödpeppar består av färska eller inlagda mogna bär. Rödpeppar används sällan, utan de röda pepparkornen som syns i olika pepparblandningar är normalt rosépeppar.
Vitpeppar – framställs av de helt mogna bären. Bären är rödgula, men skalas och torkas och blir därför vita. Indonesien är den största producenten av vitpeppar. Den här pepparsorten används i vita såser, som till exempel bechamelsås. Vitpeppar används också ofta i fiskrätter.