fbpx

Årets glögg – med smak av solmogna apelsiner

Blossa

Advent närmar sig med stormsteg och det positiva är att vi får mysa inomhus med tända ljus och börja med julförberedelser. Något som hör julen till är glöggen. Varje år släpper Blossa en ny smak för att fira högtiden.

Inspirerad av Valencia

I år blev smaken apelsin och en hyllning till den spanska staden Valencia. Staden har några av Europas vackraste apelsinodlingar där de solmogna apelsinerna får lysa upp bland trädkronorna. Enligt Blossa är årets glögg en smakfull fusion av traditionella glöggkryddor och apelsinens sötma och friskhet. Blossa 21 är gjord på en klassisk vit starkvinsglögg som är kryddad med färska ekologiska apelsinskal och även apelsinblom.

– Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner som vi har skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa, i ett pressmeddelande.

Orange flaska med siffror i guld

Även flaskan går i apelsinens tecken. Den är härligt orange med gröna och gula detaljer. Flaskans kork symboliserar apelsinträdets stam. Designen är skapad av Scandinavian Design Group Norge som gör sin första design för Blossa i år. Handmålade kakelplattor pryder gatorna i Valencia och flaskans dekorativa detaljer ska påminna om dessa. Konstformen refereras i Valencia till stilen “Azulejo”. Mitt på flaskan står 21 i guldfärgade siffror. Att siffrorna är i guld är ingen slump, förr i tiden var det nämligen så att de valencianska apelsinerna sveptes in med papper som var stämplat med guldmotiv, för att locka köpare.

Glögg med apelsiner eller saltade mandlar

Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa, ger förslag på hur Blossa 21 ska avnjutas. Om man dricker glöggen som den är kan man gärna garnera glögglaset med en apelsinskiva med skal. Men glöggen passar enligt Åsa även som en komponent i en dessert. Skala färska, söta apelsiner och skiva dem tunt. Lägg ut skivorna på ett fat och häll sedan på Blossa 21. Låt allt stå och dra i någon timme och servera sedan apelsindesserten med en kula vaniljglass. Något annat som enligt Blossa kan passa bra till glöggen är salta mandlar, gärna Marconamandlar från Spanien.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer