fbpx

Billiga viner som passar till grillat

Grillsäsongen är äntligen här och då kan det vara trevligt att plocka fram ett gott vin till maten. Beroende på om du grillar kött, fisk och skaldjur, kyckling eller något vegetariskt så passar det med olika sorters vin. Vi har botaniserat i Systembolagets sortiment och hittat fyra prisvärda viner som kan passa bra till en grillmiddag.

Down Under Shiraz Cabernet Sauvignon, 2021 – papp 750 ml 79 kronor

En fruktig och smakrik ekologisk nyhet från Australien är perfekt om du ska ha grillpicknick. Vinet kommer i pappersförpackning och är perfekt när du inte vill släpa på en glasflaska. Vinet är gjort på shiraz och cabernet sauvignon. Att blanda dessa druvsorter är vanligt just i Australien, men även i Sydafrika. Shirazdruvan har sitt ursprung i Rhônedalen i Frankrike och Cabernet Sauvignon odlas flitigt i Bordeaux, men även i Kalifornien, Sydafrika, Italien och Australien. Smaken på det här vinet beskrivs av Systembolaget som generöst fruktig med inslag av fat, björnbär, svarta vinbär, choklad och plommon. Drycken bör serveras vid 18 grader för att smaka som bäst och passar bra till grillade rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Lindemans Chardonnay, 2021 – PET-flaska 750 ml 75 kronor

En klassiker som funnits i Systembolagets sortiment länge är det här fylliga och smakrika vita vinet. Även detta vin är från Australien, närmare bestämt från South Eastern Australia som är en övergripande ursprungsbeteckning för viner från delstaterna New South Wales, Queensland, South Australia och Victoria. Producent är Lindemans som grundades redan 1843 av Doktor Henry John Lindeman. I Sverige lanserades det första vinet från Lindemans 1987. Det här vinet beskrivs ha en mycket fruktig smak med inslag av fat, persika, ananas, vanilj, gula äpplen och mandarin. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Systembolaget rekommenderar vinet till grillade rätter av fisk eller ljust kött, eller till smakrika vegetariska rätter. Vinet har skruvkork och flaskan är gjord av plast (1 krona för pant tillkommer på priset) så även det här vinet passar att ta med på grillutflykten.

Systembolaget

Viva Valentina Sangiovese, 2020 – flaska 750 ml 95 kronor

Från Apulien i Italien kommer det här fruktiga och smakrika vinet. Apulien ligger på den syditalienska klacken. Villa Valentina grundades 2015 och producerar viner tillsammans med olika producenter i Italien. Producenten för det här vinet heter Iconic Wines. Vinet är gjort på Sangiovese, som är den viktigaste druvan i Italien. Druvans namn är hämtat från latin, “sangius jovis”, som betyder Jupiters blod. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med liten sötma, men inslag av fat, mörka körsbär, jordgubbar, kanel och vanilj. Vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst och passar till grillade rätter av fläsk- eller lammkött, eller till vegetariska rätter.

Systembolaget

Lynx Petite Syrah Zinfandel, 2020 – flaska 750 ml 99 kronor

Från Kalifornien på USA västkust kommer det här fruktiga och smakrika rödvinet. Vinet är gjort på druvorna Petite sirah och zinfandel. Petite sirah odlas framförallt i Kalifornien. Druvsorten zinfandel är identisk med den italienska druvan primitivo, och dessa druvor härstammar i sin tur från den kroatiska druvan crljenak kastelanski. Smaken på vinet beskrivs av Systembolaget som mycket fruktig med fatkaraktär och liten sötma, med inslag av blåbärssylt, björnbär, choklad, färska örter, sötlakrits och vanilj. Vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst och passar till grillade rätter av fläsk- och lammkött.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer