fbpx

Vad brukar våra grannar i Finland laga för mat?

Finland ligger inte långt borta, men ändå skiljer sig vår svenska mat från maten i vårt kära grannland i öst. Men visst finns det också likheter. Rågbrödet som flitigt äts i Finland, kan man även hitta i våra svenska matbutiker, men det är nog bara i Finland det har serverats hamburgare i rågbröd på McDonalds. Så mycket älskar finländarna sitt rågbröd!

Rågbröd i trögflytande form utgör den klassiska desserten memma, eller “mämmi” som efterrätten heter på finska. Det är en sorts rågmjölspudding som görs på rågmjöl, rågmalt och sirap. Allt blir till en klibbig, mörkbrun massa som är mustig och söt. Memman serveras med mjölk eller grädde och med lite strösocker på toppen. Memma är en efterrätt som många finska hem serverar under påsken.

Finsk husmanskost och soppor

Vissa av de finska vanliga rätterna känner vi igen från vår egen husmanskost. I Finland äter man till exempel kåldolmar, köttbullar och potatismos och ärtsoppa. Soppor är något som tillagas flitigt. Förutom ärtsoppan så gör man gärna korvsoppa, köttfärssoppa eller laxsoppa.

Under julen är det vanligt att servera olika typer av gratänger eller “lådor”, till exempel kålrotslåda, leverlåda, morotslåda eller potatislåda. Men på julen äter man också skinka, precis som i Sverige.

Fisk i olika former

Närhet till vatten gör att det är vanligt att äta fisk av olika sorter. Finländarna äter gärna inlagd sill med småpotatis eller kallrökt fisk i form av kallrökt lax- eller abborre. Även gravad lax är en rätt som serveras antingen tillsammans med potatis eller på en bit bröd.

Influenser från Ryssland

Finland delar landgräns med Ryssland och har också fått en del matkultur därifrån. Från det smala gränslandet norr om ryska Sankt Petersburg upp till Norra Ishavet kommer de karelska pirogerna. Efter förlusten i Vinterkriget fick Finland lämna över en stor del av Finska Karelen till dåvarande Sovjetunionen, men mattraditionen finns kvar.

De karelska pirogerna består av ett tunt rågskal med en fyllning av risgrynsgröt eller potatismos. Man har sökt EU-skydd för produkten med definitionen att degen måste vara tillverkad av minst 50 procent råg och fyllningen endast får bestå av ris, korn eller potatis. Ovanpå pirogen serverar man ett så kallat pålägg. Pålägget kan bestå av skinka, gurka, ost och tomat, men det vanligaste pålägget är ett äggsmör. Äggsmöret görs av hackade och mosade hårdkokta ägg, smör, ägg och salt. Äggsmöret breds försiktigt på den heta pirogen och gör rätten härligt mjukt och saftigt.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer