fbpx

Allt om chili

Chili finns i olika styrkor och passar perfekt i matlagning – i lagom mängd. Vissa chilifrukter är mycket starka och det mesta av styrkan sitter i kärnorna.

Chili, eller chilipeppar, är en grupp inom arten spansk peppar och det är dess frukter man äter. Frukterna kan man äta hela eller i delar, färska, torkade eller rökta (chipotle). Från spansk peppar-släktet kommer flera starka kryddor som till exempel paprika, habanero och tabasco.

Hettan mäts i scoville

Chilifrukten innehåller ett ämne som heter capsaicin, och det är det som gör att chilin smakar starkt. Hettan mäts i enheten scoville, eller “Scoville Heat Units (SHU) och varierar stort mellan olika sorter. Paprika ligger på mellan 0 och 100 scovillegrader och jalapeno någonstans mellan 2500-5000 SHU. Rent capsaicin ligger på 16 miljoner SHU.

I USA försöker flera personer att odla fram starka sorter av chilin och en av de starkaste är Carolina Reaper som hamnade i Guinness World Records för sin styrka på över 1,5 miljoner SHU. Det arrangeras även chiliätartävlingar där deltagarna får äta starkare och starkare chilisorter efter hand, och så ser man vem som klarar sig till slutet och lyckas trycka i sig en Carolina Reaper, eller ännu starkare varianter.

Chili i matlagning

Chili passar perfekt som krydda i grytor av olika slag. Frukten används också flitigt inom den asiatiska matlagningen till marinader och såser. I det filippinska köket använder man även bladen från chiliväxten, som inte är lika starka som själva frukten. Bladen kokas och ger smak åt till exempel den filippinska kycklingsoppan “tinola”.

I Indien är det vanligt att laga mat med färska gröna chilifrukter. De används bland annat för att smaksätta curryrätter. De steks då ofta med i oljan i början av tillagningen av en gryta exempelvis.

I Mexico används chilin flitigt. Där är det vanligt att använda sig av hela torkade chilifrukter. Torkad chili har längre hållbarhet än den färska och kan även malas ner till pulver.

För den som inte är så van

Om du inte själv använder chili i mat så börja i små mängder. Det är inte så starkt som man kan tro och ger ändå en härlig hetta till din chili con carne eller kimchi. Den färska chilin ger också en härlig färgklick till din maträtt.

De största mängderna capsaicin sitter i fruktens fröfäste eller i mellanväggarna. Det går ofta att minska styrkan på chilin genom att skära bort de delarna av frukten. Rensa bort kärnhuset ordentligt och skär sedan chilin i små bitar.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer