fbpx

Rosévin – sommarens nyheter

Rosévin passar sommaren till. Är det riktigt varmt kan det vara gott med ett par isbitar i glaset. Systembolaget har tagit in några rosényheter i sitt sortiment som passar bra till sommaren. Vi tittar närmare på vilka viner det rör sig om och vad du bör äta till de olika sorterna.

Crios Rosé of Malbec, 2021 – lättare glasflaska 750 ml, 99 kronor

Från Uco Valley i Argentina kommer den här fruktiga och smakrika nyheten. Uco Valley ligger ungefär sju mil söder om staden Mendoza i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Området klassas som halvöken med kalla och torra vintrar och varma somrar. Vinet är gjort på malbec och druvorna kommer från vingårdar som ligger 1050 meter över havet. Vinmakare och producent är Susana Balbo Wines. Susana Balbos barn José och Ana arbetar också inom företaget. Smaken på vinet beskrivs som fruktig och ungdomlig med inslag av persika, hallon, vattenmelon, blodapelsin och örter. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och passar som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött, gärna sallader. Flaskan har skruvkapsyl så det här vinet passar bra att ta med sig på picknicken.

Systembolaget

SAAM Chenin Blanc Consult Rosé, 2021 – lättare glasflaska 750 ml, 109 kronor

Även Sydafrika bjuder på en fruktig och smakrik nyhet. Vinet kommer från Coastal Region som är ett område i sydvästra Sydafrika som innefattar nio vindistrikt. I området råder medelhavsklimat med varma och soliga somrar och korta och milda vintrar. Vinet görs på chenin blanc och cinsault och druvorna kommer från vingårdar där rankorna växer som “bush vines”, det vill säga som små buskar utan uppbindning. Ingen konstbevattning sker så man förlitar sig på regnvatten. Producenten för vinet heter Saam Mountain Vineyards. Systembolaget beskriver smaken som fruktig med inslag av persika, örter, jordgubbar, hallon och blodgrapefrukt. Vinet bör serveras vid 8-10 grader och passar som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller fågel, gärna sallader. Även denna flaska har skruvkork.

Systembolaget

Terrapura Reserva Rosé, 2021 – flaska 750 ml, 89 kronor

Från Valle Central i Chile kommer den här fruktiga och smakrika nyheten. Valle Central sträcker sig 20 mil söderut från Santiago. Producenten heter Matetic Wine Group som förfogar över 150 hektar egna vingårdar i Casablanca och San Antonio Valley. Vinet görs på malbec, som är en druvsort som ursprungligen kommer från Bordeaux där den ofta ingår i blandningar med cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Smaken beskrivs som fruktig och mycket frisk med inslag av persika, smultron, blodgrape och röda vinbär. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och Systembolaget rekommenderar drycken till rätter av fisk eller ljust kött, gärna sallader, eller som sällskapsdryck.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer