Bubbel från Italien – Prosecco under 100 kronor

Sommaren och värmen är här och då passar det utmärkt med ett glas italienskt bubbel. Det mousserande vinet från Italien har fått namnet Prosecco.

Från början var Prosecco namnet på den gröna druvsort som drycken gjordes av, men 2009 bytte druvan namn till glera för att inte blandas ihop med det populära vinet. Ett annat skäl till namnbytet var att skydda namnet Prosecco från att stå på vinflaskor från andra delar av världen.

Vid samma tidpunkt bildades Prosecco DOC, som är det område av mark i Venetien och Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien som får tillverka vinet. Området omfattar ungefär 14 000 hektar och är Italiens största DOC. Prosecco har på senare år blivit världens mest exporterade mousserande vin.

På Systembolaget finns 47 sorters Prosecco på glera och här har vi plockat fram 4 härliga flaskor under 100 kronor.

Casa Vinironia Prosecco Vino Biologico – 95 kronor

Det här ekologiska vinet kommer från Venetien och tillverkas av Casa Vinironia hos familjen Botter. Familjen äger 200 hektar vinodlingar och har odlat vin sen 1928. Smaken beskrivs av Systembolaget som ungdomlig, fruktig och med liten sötma – med inslag av päron, honungsmelon och citrus. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och passar som sällskapsdryck och till lättare rätter av fisk.   

Baglietti Prosecco No.10 – 99 kronor

Den här flaskan med vackra glaskristaller kommer från Venetien. Smaken beskrivs som ungdomlig och fruktig med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon och citrus. Producenten heter 47 Anno Domini och dryckens färg är blek och ljusgul. Det här vinet bör serveras vid 6-8 grader för att smaka som bäst och passar bra som sällskapsdryck eller till rätter av fisk.

La Farra Prosecco Rosé, 2020 – 79 kronor

En nyhet för i år är den här flaskan mousserande rosé från Venetien. Vinet produceras av La Farra som är ett familjeföretag som grundades 1997. Företaget har 20 hektar vingårdar i Farra di Soligo, Pieve di Soligo, Folina och San Pietro di Feletto. Den här Proseccon är gjord av 85% glera och 15% pinot noir. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av persika, örter, hallon, kex och blodapelsin. Den här flaskan bör serveras vid 6-8 grader och passar som aperitif, sällskapsdryck eller till sallader.

Pizzalato Spumante d’Italia Rosé – 79 kronor

Den här blekrosa rosén är producerad av familjen Pizzalato som ägnat sig åt jordbruk i fem generationer. Deras vinodling på 58 hektar har varit certifierad för ekologisk vinproduktion sen 1991. Vinet är gjort av 95% glera och 5% raboso. Smaken beskrivs som bärig med inslag av hallon, persika, smultron och jordgubbar. Vinet bör serveras vid 8-10 grader och passar bra som sällskapsdryck eller till sallader och rätter av kyckling.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer