Fira internationella vodkadagen – ekologiska sorter

Den 4 oktober firas den internationella vodkadagen. Firandet började i USA år 2009 och har sedan dess spridit sig internationellt. Dagen syftar till att uppmärksamma vodkans mångsidighet.

Vodka är en starksprit (alkoholhalten är minst 37,5 procent) gjord på spannmål eller potatis. Smaken är neutral och drycken är nästan alltid olagrad. Drycken kommer från nordöstra Europa. I Ryssland och Polen dricker man vodka till mat, i övriga världen är den vanlig som drinkbas. I Sverige dricker vi också starksprit till fest, det är inte helt ovanligt att ta en nubbe till sillen eller till kräftorna. Då är det dock ofta akvavit eller brännvin som vi har i snapsglasen.

Vad är då skillnaden mellan vodka, akvavit och brännvin? Det är kryddningen. När vodkan kryddas på olika sätt blir den till akvavit, brännvin och snaps. Men vodkan i sin rena form är en färglös, ren sprit utan kryddning, även om det numer finns smaksatta varianter som vanilj- eller citronvodka.

I Sverige använder vi spannmål som korn, råg och vete när vi tillverkar vodka. I Ryssland är råg den vanligaste råvaran. I Polen och Norge är däremot potatis den populäraste råvaran att göra vodka på. Enligt ett EU-beslut får även vodkan tillverkas av druvor eller melass, men det ska i sådant fall framgå av etiketten.

För den som vill fira vodkadagen har vi plockat fram tre ekologiska, svenska sorters vodka att prova.

No. 1 Organic Vodka – 119 kronor för 350 ml

Den här ekologiska vodkan är tillverkad av producenten Brands For Fans. Vodka destilleras till en hög alkoholhalt och späds sedan med vatten till önskad styrka. Den lägsta tillåtna styrkan för vodka är 37,5 procent och den vanligaste är 40 procent. No. 1-vodkan innehåller 40 procent alkohol. Smaken beskrivs av Systembolaget som ren med inslag av örter och citrus. Den bör serveras kyld som snaps eller som drinkingrediens. Vodkan kommer i PET-flaska.

Systembolaget

Purity Vodka Signature 34 Edition Organic – 299 kronor för 700 ml

Den här vattenklara vodkan kommer i 700 ml flaska. Den tillverkas av Purity Vodka AB som grundades år 2002. Sedan 2009 sker tillverkningen på Ellinge Slott söder om Eslöv. Smaken beskrivs som ren med ton av citrusskal och örter. Även denna serveras kyld som snaps eller som drinkingrediens.

Systembolaget

Lantmännens Vetevodka – 249 kronor för 500 ml

På den här flaskans etikett framgår att Lantmännens vetevodka framställs av ekologiskt höstvete från Västergötland. Flaskan är grön med en naturkork och påminner om en medicinflaska. Producenten heter Lantmännen Reppe AB och den här vodkan ingår i Systembolagets fasta sortiment sedan ett par år tillbaka. Smaken beskrivs som ren med inslag av ljust bröd, citrus och örter. Liksom de två andra vodkasorterna så bör även denna serveras kyld som snaps eller som drinkingrediens.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer