fbpx

Franska viner till höstens grytor

Dagarna blir kortare och kallare. När kylan kryper sig på är det dags att mysa inomhus, tända levande ljus och laga mustiga grytor. Här har vi plockat fram tre härliga franska viner som passar bra till långkok.

Frankrike har flera klassiska vindistrikt och är hem åt många kända druvsorter. Landet är dessutom lyckligt lottat med tre olika klimatzoner. Den maritima zonen sträcker sig från Loire ner till Bordeaux. Det varmare medelhavsklimatet hittar man runt Languedoc-Roussillon, Provence och Rhônedalen, och det kontinentala klimaten i Bourgogne, Alsace och Champagne.

Côtes-du-Rhône 2017 – 129 kronor

Det här är en riktigt klassisk flaska som har sålts på Systembolaget sedan år 1995. Vinet är kryddigt och mustigt och kommer från Rhônedalen. Vinet är gjort på druvorna syrah (60 procent), grenache (35 procent) och mourvèdre (5 procent), och vinet har en mörk, rödblå färg. Producenten E Guigal startade sin vinproduktion 1946, och numer är grundarens sonson Philippe Guigal vinmakare. Smaken på vinet beskrivs av Systembolaget som kryddig med inslag av fat, björnbär, lagerblad, skogshallon, peppar, kakao och vanilj. Drycker bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst och passar bra till grytor av lamm- eller nötkött.

Systembolaget

Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2019 – 89 kronor

Även det här vinet kommer från Rhônedalen. Det är producerat i den största appellationen i norra Rhônedalen, nämligen Crozes-Hermitage. Producenten heter Delas och grundades 1835. Idag ägs företaget av champagneproducenten Deutz. Vinet är gjort på syrah och har en mörk, blåröd färg. Smaken beskrivs som nyanserad och kryddig med inslag av fat, björnbär, svartpeppar, lavendel, rökta charkuterier, hallon och lagerblad. Vinet bör serveras vid 18 grader för att smaka som bäst och rekommenderas till rätter av mörkt kött, gärna grytor eller stekar.

Systembolaget

Le Lion Féroce 2020 – 109 kronor

En relativt ny bekantskap på Systembolaget är det här fruktiga och smakrika vinet från regionen Languedoc-Roussillon. Vinet består av druvorna syrah (60 procent), grenache (20 procent), carignan (15 procent) och mourvèdre (5 procent). Producenten heter Carl Vignobles Plaza Tedaldi och har 150 hektar vingårdar i Languedoc. Företaget har även fyra egna vinslott, däribland Château Saint Auriol. Vinets smak beskrivs av Systembolaget som fruktig med inslag av björnbär, kryddor, plommon, lakrits, viol och färska örter. Det här vinet bör serveras vid 18 grader och rekommenderas till rätter av lamm- eller nötkött, men också till smakrika vegetariska rätter. Om du lagar en vegetarisk gryta, så prova gärna att servera det här vinet till.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer