fbpx

Gin – så görs det!

Gin liquor

Gin är en typ av sprit som tillverkas genom att man destillerar en neutral sprit tillsammans med olika kryddor. Den enda ”regeln” som finns är att den tongivande smaken i en gin ska vara enbär. Den neutrala spriten som används är ofta gjord på en vetebas, men i stort sett vilka spannmål som helst kan användas. Olika spannmål ger dock lite olika karaktär åt spriten.

När det kommer till hur kryddorna eller de så kallade ”botanicals” ska ge sin smak till den färdiga destillerade produkten så används två olika metoder var för sig eller i kombination:

1-Macerering

Att macerera betyder helt enkelt att man lägger sina botanicals i den neutrala spriten och låter dem dra under en period. Det kan handla om ett dygn eller mindre för vissa ginsorter eller i flera dagar för andra. 

2-Vapor infused

Vid denna metod använder man den anordning som finns i många ”pannor” (som man kallar destilleringsutrustningen). En så kallad ”Gin basket” eller Gin korg på svenska. Det är en korg som är placerad i pannans övre del där den uppvärmda alkoholen passerar i form av ånga. När ångan passerar korgen fylld med kryddor så drar den åt sig smakerna. 

Man kan naturligtvis kombinera de två metoderna och låta vissa botanicals macerera och andra ge sin smak via gin korgen. Man kan på detta sätt dra fördel av hur de olika metoderna ger olika smak av samma kryddor.

Vilken metod avgör smakresultatet

De olika metoderna ger som sagt lite olika smakresultat då macereringen låter kryddorna vara i kontakt med spriten under en längre tid och då de är med i spriten när den värms upp. Vapor infused lösningen låter kryddorna bara lätt nudda den förbipasserade spriten och ger därför inte lika mycket smak. Man får alltså två olika smakprofiler på samma krydda beroende på vilken metod som används. 

Processen

När blandningen av neutral sprit, vatten och kryddor förångats och passerat genom pannan och sedan kylts ner igen så har man en gin med ganska hög alkoholhalt. Ofta runt 80-85% beroende på hur länge man låter pannan jobba och vilken alkoholhalt man hade på den ursprungliga blandningen. Alkoholen som kommer ut ur pannan späder man ut med vatten tills man når den alkoholhalt som man vill att ginet ska ha. Vanligtvis runt 40% för en ”vanlig” gin.

Lagring och förvaring

Gin behöver inte lagras, men efter utspädning så behöver ginet stå i några dagar så att vatten och alkoholmolekylerna hinner binda sig ordentligt till varandra. Dricker du en ny utspädd gin så kommer det att smaka lite ”spretigt” och kanske sticka lite på tungan.

Efter en kort lagring så är den färdiga ginen redo att buteljeras och märkas upp med etikett mm inför försäljning.

Olika typer av gin:

Det finns många olika typer av gin tillgängliga och de kan variera mycket vad gäller smak, styrka och de botaniska ingredienser som används i produktionen. Några vanliga typer av gin inkluderar:

London Dry Gin: Detta är den vanligaste typen av gin, och den kännetecknas av en stark enbärssmak och en alkoholhalt runt 40 %. 

Old Tom Gin: Den här typen av gin är sötare och mer fyllig än London Dry Gin och den har en något lägre alkoholhalt (vanligtvis runt 35-40% ABV). 

Navy Strength Gin: Detta är en typ av gin som kännetecknas av en hög alkoholhalt (vanligtvis runt 57% ABV eller högre).

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer