fbpx

Julöl – årets nyheter

Till julmaten passar det med julöl. Varje år släpps nya sorter och vi har botaniserat i årets skörd. Julöl brukar vara mörk till färgen och något tyngre än de ljusa lagerölsorterna, men det finns julöl av alla varianter.

Många av årets julölsorter tillhör Systembolaget lokala och småskaliga sortiment, och tas in av Systembolag i närheten av tillverkningsorten.

Torsöl Ellens Julöl Torsöl Mikrobryggeri – 29:80 kronor

En brunsvart öl – som är en blandning av olika öltyper – hittar vi bland nyheterna från Mariestads kommun. Det är mikrobryggeriet Torsöl som ligger bakom den här kryddiga julölen. Smaken beskrivs av Systembolaget som smakrik och kryddig med inslag av choklad, eneträ, kardemumma, pomerans, stjärnanis och kaffe. Ölet ingår i Systembolagets sortiment för Lokalt & Småskaligt och innehåller kornmalt. Drycker smakar som bäst om den serveras vid 8-10 grader och passar som sällskapsdryck eller till rätter av mörkt kött. Torsöl säljs i 440 ml burk och alkoholhalten ligger på 6,3 procent.

Systembolaget

Limhamns Julöl – 28:20 kronor

Från Skåne kommer en julöl av sorten dunkel. Dunkel betyder mörk och den här ölsorten har rötter i tyska Bayern. Generellt kan man säga att den här sorten har en smak som domineras av malten och därför ofta är brödig i smaken. Vissa sorter har även brända toner. Limhamns Julöl verkar inte vara ett undantag, där smaken beskrivs som maltig och kryddig med inslag av kavring, torkad frukt, mörk sirap, ingefära, kryddnejlika och pomerans. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och passar enligt Systembolaget som sällskapsdryck men även till rätter av fläsk- eller lammkött eller till smakrika vegetariska rätter.

Systembolaget

Jädraöl JädraJul 2021 Jädraås Bryggeri – 27:90 kronor

Om man tycker om torr porter och stout kan Jädraöl Jädrajul från Gävle vara något att prova. Ölstilen består av ölsorter som är väldigt mörka till färgen, vilket beror på att den innehåller hårt rostad malt som också ger ölen en rostad smak. Smaken på just den här sorten beskrivs av Systembolaget som kryddig och maltig, med inslag av kavring, kardemumma, russin, kryddnejlika, kaffe och pomerans. Drycken bör serveras vid 12-14 grader för att smaka som bäst och den passar som sällskapsdryck eller till rätter av mörkt kött.

Systembolaget

Kallholmen Levande Julöl – 27:90 kronor

Från Skellefteå kommer den här brunröda amber alen. I en amber ale använder bryggare en andel mörk och mellanmörk malt, och stilen kan liknas vid en amerikansk pale ale (APA). Det som skiljer stilarna åt är att Amber ale är mörkare till färgen och att humlearomen inte är lika uttalad som i en APA. Amber är engelska för bärnsten och namnet syftar till ölets färg. Smaken beskrivs som kryddig med liten sötma med inslag av fruktkaka, kardemumma, pomerans, kanel, torkade aprikoser, kryddnejlika och ingefära. Drycken bör serveras vid 10-12 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk-, lamm- och nötkött.     

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer