fbpx

Populära Whiskysorter

Det är dags att fira “World Whisky Day”. Whiskydagen infaller tredje lördagen i maj varje år, så i år firar vi alltså den 15 maj. Whiskydagen brukar firas med provsmakningar, event och sammankomster – även om årets firande ser annorlunda ut.

Under hashtaggen #WorldWhiskyDay kan du dela med dig av upplevelser och tips med andra whiskyentusiaster. Det kommer också arrangeras digitala event på sina håll.

Whisky produceras över hela världen och smakar olika beroende på råvara, destillationsmetod och traditioner. I de flesta länder stavas drycken “whisky” men på Irland och i USA skriver man “whiskey”. Här har vi samlat lite fakta om drycken och presenterar några av de mest populära sorterna på Systembolaget.

Whiskyländer

Ett stort whiskyområde är Skottland som är indelat i whiskyregionerna – Highlands, Islands, Islay, Speyside, Lowland och Campbeltown. De allra flesta maltwhiskydestillerierna ligger i Speyside, en mindre del av de norra högländerna. Att så många destillerier ligger just där har att göra med tradition och förutsättningar. Genom området rinner stora floder med riklig tillgång till vatten av god kvalitet – något som var helt avgörande för whiskyproduktionen förr i tiden. Enligt Systembolaget produceras omkring 70 procent av all världens maltwhisky i just Speyside.

I USA görs whiskey på framför allt majs, råg, korn och vete. Den kanske mest kända amerikanska whiskeyn är bourbon som fick sitt namn av det län i Kentucky där den först tillverkades. Numera kan bourbon tillverkas var som helst i USA. Många av sorterna kallas “straight whiskey”, vilket innebär att den görs på olika spannmål men måste bestå av 51 procent av en viss typ.

Visste du att whisky även tillverkas i Japan? De har faktiskt tillverkat whisky sedan första hälften av 1900-talet, men den gjorde inte entré på den svenska marknaden förrän under 2000-talet. Den japanska whiskyn är ren och fruktig i smaken, och sällan maltig.

Kanadensisk whisky är gjord av majs, råg och kornmalt och lagras på nya eller gamla fat, ofta sådana som har innehållit amerikansk bourbonwhiskey eller sherry. Kanada är det land i världen som producerar mest rågwhisky.

Irland var tidigare ett stort whiskeyland, och intresset för drycken i området har börjat öka igen. Irländsk whiskey görs ofta på en blandning av så kallat mältat och omältat korn samt vete och/eller majs. Ett fåtal märken är numera enbart framställda av mältat korn, det vill säga maltwhiskey.

Populära sorter

Några av de mest populära whiskysorterna på Systembolaget är “The Famous Grouse” från Skottland. Smaken beskrivs som maltig med inslag av fat, örter, honung och vanilj och med en ton av rök. En annan populär sort är den kanadensiska “Lord Calvert”. Drycken har en gyllengul färg och smaken beskrivs som fruktig med fatkaraktär och inslag av torkad frukt, honung och apelsin. Även den irländska “Tullamore Dew” som har en fruktig smak med inslag av fat, viol, päron, pomerans och vanilj tillhör de mest populära sorterna. Vilken är din favorit?

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer