fbpx

Röda viner – under hundralappen

Till middagen i helgen kan det vara gott med en flaska rött. Det röda vinet behöver inte kosta en förmögenhet för att smaka bra. Vi har botaniserat bland Systembolagets röda viner – både bland de viner som funnits i sortimentet länge och bland de nya flaskorna.

Rött vin är gott till långkok och till rätter av lamm- eller nötkött. Vissa lite lättare röda viner passar dessutom perfekt till kyckling.

Vina Solorca Crianza, 2019 – 99 kronor

Den här fruktiga och smakrika nyheten kommer från Spanien. Producenten heter Vina Solorca och grundades 1998 av José Balbás Arroyo, och bolaget ägs fortfarande av familjen. Druvorna till vinet kommer från stockar som är 30-40 år gamla belägna i området Ribera del Duero som ligger längs floden Duero i Kastilien-León. Smaken på vinet beskrivs av Systembolaget som nyanserad, något utvecklad med tydlig rostad fatkaraktär, med inslag av plommon, mörka bär, kanel, kaffe, kakao och vanilj. Vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst och passar till smakrika rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Children of the revolution Pinot Noir, 2021 – 95 kronor

Från Australien hittar vi en mjuk och bärig nyhet. Producenten heter Fourth Wave Wine och druvorna till vinet är hämtade från odlingar som ligger på gränsen mellan Victoria och South Australia. Producenten uppger att vinet är veganvänligt. Smaken beskrivs som bärig och något kryddig med inslag av jordgubbar, mynta, skogshallon, nougat och körsbär. Det här vinet bör serveras vid 16 grader för att smaka som bäst och Systembolaget rekommenderar vinet till vegetariska rätter och till rätter av ljust kött.

Systembolaget

Santa Julia Cabernet Sauvignon Bonarda, 2021 – 89 kronor

I tetrapack kommer en fruktig och smakrik nyhet från Argentina. Vinet produceras av Bodegas Santa Julia som grundades på 1960-talet. Vingården ligger i området Mendoza som är beläget i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Vinet är gjort på druvorna cabernet sauvignon och bonarda. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och smakrik med inslag av fat, svarta vinbär, plommon, choklad, örter, viol och sötlakrits. Vinet bör serveras vid 18 grader för att smaka som bäst och rekommenderas till grillade rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Cigarra Reserva Shiraz Tinta Barroca, 2019 – 69 kronor

En klassiker är den här flaskan rödvin som sålts på Systembolaget i drygt 10 år. Vinet är producerat i Lissabon i Portugal och är gjort på 60% shiraz och 40% tinta barocca. Smaken beskrivs som kryddig med inslag av fat, mörka körsbär, svarta vinbär, choklad, lagerblad, kanel och vanilj. Det här vinet är fylligt och passar till rätter av lamm- eller nötkött.  

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer