fbpx

Så gör du egen havremjölk

Havremjölk har blivit ett populärt alternativ till vanlig mjölk. Drycken är perfekt för den som är vegan, har mjölkallergi eller är känslig för laktos. I matbutiken finns flera varianter av havremjölk men den är ganska dyr om man jämför med den vanliga mjölken.

Har du testat att göra egen havremjölk? Om du dricker mycket havremjölk så är det absolut värt att testa att göra sin egen dryck. Det går snabbt och kan spara dig många kronor.

Havredryck består av vete och vatten och kallas havremjölk för att den är vit precis som vanlig komjölk. Finns det några hälsofördelar med att dricka havremjölk istället för vanlig mjölk? Nja. Komjölken är avsedd för kalven och innehåller en mängd näringsämnen som kalcium, fosfor och riboflavin. Fördelen med havremjölk skulle vara att den innehåller nyttigare fetter än komjölk och även mer fibrer och betaglukaner. Däremot kan vissa havredrycker i butik innehålla sockerarten maltos, och sötade drycker ska man alltid vara lite försiktig med. Men det är precis som med allt annat, så länge man inte får i sig för mycket av en produkt och i övrigt äter varierad kost, så är det ingen fara. Om du dessutom gör din egen havremjölk så vet du precis vad den innehåller.

Snabb havredryck

Att göra egen havremjölk är lätt och billigt. Det här receptet innehåller endast fyra ingredienser och det som kan ta lite tid är att sila drycken efter att du har mixat ihop allt. Havredrycken klarar sig i kylskåp i upp till en vecka. Häll upp drycken på en glasflaska och skaka innan servering, så kan du njuta av din alldeles egengjorda havredryck till frukost, lunch eller middag.

Du behöver:

  • 2 dl havregryn
  • 10 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 2 msk neutral olja

Gör så här:

  • Mät upp havregryn och vatten i en mixer och mixa ihop.
  • När du har fått en jämn massa tillsätter du salt och olja.
  • Mixa blandningen tills drycken är helt slät och inte har några klumpar kvar.
  • Sila drycken genom en saftsil eller en kökshandduk för att få bort havreresterna. Man kan behöva krama ur det sista med händerna om det blir klumpigt i silduken.
  • Häll över havremjölken i rengjorda flaskor. Du kan låta de diskade flaskorna stå i ugnen i 100 grader i 15 minuter för att få dem väl rengjorda. Kom ihåg att låta flaskorna svalna helt innan du häller drycken i dem.

Ställ de fyllda flaskorna i kylskåp och drick inom en vecka. Mjölken kan skikta sig något så skaka flaskan innan du häller upp drycken i ett glas.

Tips! Om du vill ha smaksatt havremjölk så kan du tillsätta 1 tsk smaksättning vid mixning – till exempel vaniljpulver, kanel eller kardemumma.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer