fbpx

Så här gör du egen glögg

Att göra egen glögg till adventsmyset ger pluspoäng. Glögg värmer i vintermörkret och när du gör egen glögg kan du påverka vilka kryddor du vill ska framträda och helt enkelt göra en glögg som du och dina vänner tycker extra mycket om. Här har vi samlat recept på tre olika glöggsorter – en mer traditionell variant och två alternativ.

Den traditionella glöggen innehåller både vin och starksprit. Tänk på att om glöggen kokar så förångas alkoholen. Om du vill ha en stark variant så låter du bara glöggen sjuda. När du ser den första bubblan tar du av kastrullen från plattan. Tranbärsglöggen är alkoholfri och passar alla. Vi har också tagit fram ett recept på en fräschare variant av den klassiska glöggen gjord på rödvin, med inslag av apelsin. Vilken är din favorit?

Traditionell glögg

Den här glöggen görs med nejlika och kanel och är en klassisk dryck med smak av jul.

  • Värm 1 flaska rödvin (75 cl) tillsammans med 1 kanelstång, 1 bit färsk ingefära, 2 klyftor pomerans (en sorts citrusfrukt), 5 hela nejlikor och 2 tsk hel kardemumma.
  • Tillsätt 1/2 flaska brännvin (35 cl) och 1 dl socker.
  • Rör tills sockret har smält.
  • Smaka av sötman och tillsätt eventuellt mer socker.

Servera glöggen varm med russin och mandel. Om du får glögg över kan den förvaras i glasflaskor i kylskåp i 2 veckor.

Tranbärsglögg med ingefära

Om du brukar tycka att traditionell glögg är lite tung i smaken, så kan den här fräscha varianten passa dig.

  • Blanda 2 dl koncentrerad tranbärsdricka med 1 dl socker, 2 msk riven ingefära, 2 klyftor lime, 1 liter vatten och 2 dl tranbär.
  • Koka sedan upp.

Den här glöggen kan drickas varm eller kall. Den blir superfräsch!

Glögg med smak av apelsin

Den här glöggen är superenkel att göra och har klassiska smaker – men med en lite syra i form av apelsin. Det gör att glöggen känns lite lättare än den klassiska varianten.

  • Värm 1 flaska rödvin (75 cl) med 4 kanelstänger, 2 stjärnanis, 4 msk socker och 2 dl färskpressad apelsinjuice i en kastrull.
  • Rör runt så att sockret löser sig.
  • Ta av kastrullen från plattan när du ser första bubblan.

Servera i glas som du gärna kan garnera med en apelsinklyfta.

Ett supergott tillbehör till glöggen är pepparkakor med blåmögelost. En krämig variant är att köpa blåmögelost på tub, men det blir extra lyxigt med ost från ostdisken. En lussebulle passar också bra till glöggmyset. Här finns recept på två saftiga varianter.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer