Svalkande sommaröl – nya sorter

Sommaren är här och det är dags för strand- och parkhäng, eller varför inte fixa en grillkväll med nära och kära. Hur man än firar att sommaren är här så är det trevligt att lägga ett par öl på kylning.

Vi har botaniserat bland Systembolagets nyheter och hittat några spännande sorter. Vilken sorts öl dricker du helst på sommaren?

Stone Buenaveza Salt & Lime Lager – Flaska 355 ml, 14:90 kronor

Från USA kommer en ljus lager i internationell stil. Producent är Stone Brewing som grundades 1996 av Steve Wagner och Greg Kochi San Marcos. 2005 flyttade man verksamheten till Escondido som ligger norr om San Diego i Kalifornien. Bryggeriet tillverkar öl i många olika stilar, men är kanske mest känd för sin humledrivna IPA i West Coast Style – men man tillverkar alltifrån lager till imperial porter. Den här ölen är gjord på kornmalt, majsflingor, humle, havssalt och lime och är, precis som all annan lager, kalljäst. Producenten uppger att ölen är veganvänlig. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med liten sälta, med inslag av ljust bröd, örter och lime. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött.

Systembolaget

How To Highlight IPA Gluten Free – Burk 330 ml, 26:90 kronor

Från Piteå i Sverige kommer en glutenfri Indian Pale Ale (IPA). Producenten heter This is HOW Brewery och startades 2017. Bryggeriet drivs av el från solpaneler. Ale tillverkas, till skillnad från lagern, genom varmjäsning. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. IPA är framställt med extra mycket humle och malt. Just den här ölen innehåller kornmalt, havre och humle. Smaken beskrivs av Systembolaget som maltig, humlearomatisk med tydlig beska, med inslag av sockerkaka, mango, passionsfrukt, örter och apelsin. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och passar för grillkvällen. Systembolaget rekommenderar drycken som sällskapsdryck, till smakrika rätter av fisk eller till rätter av fläsk- och lammkött, gärna grillat.

Systembolaget

Brokholmen Östersjön Export – Returglas 500 ml, 17 kronor

En ljus lager i internationell still bjuder producenten Sundance Wines på. Sundance Wines har sitt säte i Stockholm. Ljus lager i internationell stil är världens vanligaste ölstil. Den här stilen är ofta mild och maltig i smaken och beskan är sällan särskilt framträdande. Just den här ölen beskrivs av Systembolaget ha maltig smak med inslag av ljust bröd, citrus, honung och färska örter. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och passar som sällskapsdryck eller till rätter av ljust kött.

Systembolaget

Meantime London Lager – Burk 330 ml, 12:90 kronor

Från Storbritannien kommer den här ljusa lagern i stilen dortmunder och helles. Stilen härstammar från Tyskland där ölstilen dortmunder kommer, som namnet antyder, från Dortmund och helles från München. Helles påminner mycket om dortmunder men är ofta ännu ljusare i färgen och med en något lägre beska. Helles betyder just ljus. Den här ölen är tillverkad av Meantime Brewering Co och är gjord på kornmalt och humle. Smaken beskrivs som maltig, något fruktig med inslag av knäckebröd, honung, citrus och örter. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och Systembolaget rekommenderar ölen som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur, vegetariska rätter eller till en buffé.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer