Svenska öl-nyheter

När brasan är tänd och man kryper upp i soffan under helgen så är det mysigt att unna sig en öl. I Systembolagets fasta sortiment har några spännande svenska ölnyheter tagits in. Vi hittar en mellanmörk lager i märzen och wienerstil, en ljus lager i tysk stil och en veteöl.

Eriksberg Karaktär – 12:90 kronor

Från Falkenbergs kommun i Hallands Län kommer den här mellanmörka lager-ölen i märzen och wienerstil. Stilen härstammar från Bayern där man på 1500-talet lät bli att brygga öl under den varma sommaren på grund av risk för vildjäsning. Istället bryggde man ölen i mars (märz), lagrade den i svala grottor och plockade fram ölen till Oktoberfest. Den här ölen innehåller kornmalt, humle, humleolja och kornmaltextrakt. Drycken produceras under namnet Eriksberg av Carlsberg Sverige. Färgen är gulbrun och smaken beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av knäckebröd, sirap, apelsin och örter. Eriksberg Karaktär bör serveras vid 8 grader för att smaka som bäst och rekommenderas som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

Systembolaget

Backyard Brew Chopping Block – 11:50 kronor

Carlsbergs bjuder även på den här pilsnern i tysk stil. Den är precis som all annan lager, kalljäst. Det innebär att jäsningen sker vid en låga temperaturer – 5-10 grader. Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien, men började även bryggas i Tyskland på 1800-talet. Pilsner i tysk stil är ofta lite torrare och friskare än den i tjeckisk stil. Drycken är också ofta ljusare och klarare i färgen än den tjeckiska varianten. Den här ölen är gjord på kornmalt och humle och smaken beskrivs som maltig med inslag av knäckebröd, honung, klöverblommor och citron. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar bra som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av fisk, kyckling eller skaldjur.

Systembolaget

Omaka Weiter – 22:90 kronor

Från Stockholm kommer den här veteölen i hopfenweizen-stil. Den här ölstilen är beskare än andra veteölsorter. Det är en av de yngsta av veteölstilarna och skapades först under 2000-talet. Hopfenweizen bryggdes först utanför Bayern. Gemensamt för de flesta veteölsorterna är att de är varmjästa och har låg till måttlig beska. Just den här ölen är producerad av Omaka, som är ett bryggeri och en restaurang som ligger i centrala Stockholm. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och kryddig med inslag av banankaka, kryddnejlika, honung, apelsin, ananas och vetebröd. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst, och rekommenderas som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av fisk och kyckling, gärna med kryddstark smaksättning.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer