Därför ska du börja dagen med havregrynsgröt

Frukost sägs vara det viktigaste målet på hela dagen. Oavsett om det är sant eller inte, så är det bra att få i sig något nyttigt och mättande på morgonen för att orka med resten av dagen. Om magen är i trim så är det troligare att du får mer energi och känner dig piggare.  

Havregrynsgröt är en klassisk frukostmat som ätits i generationer. Innan mikrovågsugnen fanns så kokade man gröten på spisen eller över öppen eld. Numer ställer man in sin gröttallrik i mikron, i ett par minuter, så är frukosten klar. Ännu snabbare går det om du kvällen innan har förberett “overnight oats”, som bara är att plocka fram ur kylen och garnera med bär eller nötter på morgonen.

Havregryn innehåller fibrer

Varför är det då så bra att äta havregrynsgröt? Anledningen till att gröt anses som en bra frukost är dess rika innehåll på fibrer. Fullkorn och fibrer är kända sänkare av kolesterol och kan minska risken för hjärt- kärlsjukdomar och typ-2-diabetes. Havret innehåller nämligen ett ämne som heter betaglukaner, som hjälper till att binda gallsalterna, som är de som skapar kolesterolet.

Det finns olika sorters havregryn – de vanliga och de fiberberikade. De fiberberikade är ännu nyttigare än de vanliga och kan också ge större mättnadskänsla. Om du tycker att det blir för mycket fiber med den fiberberikade varianten, så ta gärna en halv deciliter fiberberikade havregryn och en halv deciliter vanliga havregryn, när du gör din gröt. 1 deciliter havregryn är lagom till en normalstor portion gröt. Tillsätt två deciliter vatten och ställ in i mikron. Vanliga havregryn körs på full effekt i två minuter, ta ut och rör om, och kör sedan gröten på full effekt i ytterligare en minut. Fiberberikade havregryn brukar behöva lite kortare tid i mikron, ofta räcker det med två minuter.

Boosta med frukt och bär

Om du vill göra frukosten både godare och nyttigare så kan du äta gröten med färska frukter och bär, istället för med sockrad sylt. Ta de frukter som är i säsong. På hösten är det perfekt att toppa gröttallriken med färska blåbär. Även de innehåller fibrer, men även vitaminer och mineraler.

Behöver du stå dig länge på din frukost kan du skiva en banan över gröten. Förutom fibrer så innehåller bananer kalium, magnesium och B- och C-vitamin.

Förutom att fiberrik kost är bra för hälsan, så håller fibrerna magen i trim. Det sägs att fibrerna gör så att tarmarna fungerar normalt, motverkar förstoppning och ger en ökad mättnadskänsla.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer