Våffeldagen kom egentligen till av en felsägning, men någon insåg det fantastiska i misstaget och idag använder vi det därför som ett utmärkt tillfälle att frossa i goda våfflor. Här nedan kan du läsa om 5 saker du kanske inte visste om våffeldagen, vilken infaller den 25:e mars i år.
Våffeldagen kommer från en felsägning
Historien är att namnet våffeldag kom från att någon uttalade vårfrudag felaktigt. Vårfrudagen, Jungfru Marie bebådelsedag, är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början, och infaller den 25:e mars. Det hela blev sedan till vafferdag eller vaffeldag, och eftersom vaffla är en äldre variant av ordet våffla så var steget mot våffeldagen inte långt. Dessutom passade det särskilt bra att äta våfflor under denna tid på året då man förr i tiden hade större tillgång till just ägg och mjölk efter vintern.
Ordet våfflor
Ordet “våfflor” är känt sedan ca 1642. Rent etymologiskt kommer ordet mest sannolikt från tyskans ord Waffel – som har samma betydelse. Våfflorna som åts på 1600-talet skiljde sig dock markant från den typ av våffla som vi känner till; det var vanligt att smeten förutom mjöl också innehöll vin!
Våfflans religösa koppling
Våfflan har alltså ingenting med Jungfru Maria att göra, men det finns en annan religiös koppling till just våfflan. Det första våffeljärnet utvecklades nämligen från oblatjärnen som användes för att baka oblater för nattvarden, och när de första våfflorna började bakas under 800-talet så var det i första hand i klostren.
När började vi svenskar äta våfflor?
Våfflan har medeltida anor, men den moderna våfflan är i likhet med semlan ett arv från det sena 1800-talet. Många av ingredienserna i den moderna våfflan var mer eller mindre lyxvaror i det svenska samhället. På 1700-talet ansågs våfflor vara höjden av lyx och elegans, självaste Bellman nämner våfflor hela fem gånger i sin vissamling ”Fredmans Epistlar”.
Inte bara svenskar som firar med våfflor
Förutom Sverige så firas våfflan enbart i ett annat land, nämligen i USA. Där firar man Waffle day den 24:e augusti, vilket är det datum då landet fick sin första patent på våffeljärnet. Den amerikanska våfflan är dock mer lik den belgiska våfflan i att de är tjocka istället för tunna som här i Sverige. Alla tillverkas dock i ett järn, och det är just tillverkningsmetoden som är specifikt för en våffla.