fbpx

Vilt; ett klimatsmart val

Klimatfrågan har länge varit en stor del av vår vardag, oavsett om vi vill det eller inte, och många har kanske undrat om den enda lösningen är att helt sluta äta kött. Svaret på det är förstås nej Jakt är, förutom att vara mer humant mot djuren, också ett ganska klimatsmart alternativ när det kommer till köttproduktion och konsumtion. 

Mindre klimatavtryck

Enligt WWF Världsnaturfonden ger vilt ett betydligt mindre klimatavtryck än uppfött boskap. I sin köttguide ger WWF vilt grönt ljus för kriterierna klimat, biologisk mångfald och kemiska bekämpningsmedel. Detta står i skarp kontrast mot t.ex. nötkött och lamm som får rött för klimat-kriteriet och mer varierande betyg i övrigt, oftast beroende på vart köttet kommer ifrån. 

En av anledningarna till att just nöt och lamm ger så stort klimatavtryck är på grund av att det är idisslande djur. När de bryter ned sitt foder i omgångar så skapas också extrema mängder metan vilka alla påverkar klimatet negativt.

Även vilda djur som hjortar, rådjur och älgar idisslar, men eftersom de är just vilda djur och populationen inte är drastiskt ökad på grund av oss människor så räknas deras klimatavtryck först efter det att djuret skjuts, vilket i stort sett enbart handlar om transport och förpackning. Kor skulle inte existera i lika stor utsträckning om vi inte födde upp dem och därför räknas deras klimatavtryck från och med att de föds. Samma regler gäller förstås också vilt som föds upp i hägn och därför är det viktigt att titta på vart köttet kommer ifrån om man vill göra en insats för klimatet.

Ersätt inte helt

Det finns förstås långt ifrån tillräckligt med vilt i skogarna för att det het skall kunna ersätta t.ex. nöt eller lamm, men genom att ersätta lammbiffarna mot vildsvinsbiffar en dag, eller byta ut det där paketet med nötfärs som skulle bli tacos mot viltfärs är förändringar som kan göra skillnad.

Vildsvin är t.ex. en perfekt källa för viltkött då det finns väldigt gott om vildsvin i Sverige och de i många fall till och med klassas som en ohyra. Om jägarna skulle få bättre betalt för köttet skulle de kunna skjuta fler djur och köttet skulle få bredare utsträckning på marknaden. Tyvärr förknippar många vildsvin med parasiten trikiner, men av hundratusen fällda djur varje år så hittar man ungefär ett till noll fall av trikiner i köttet, och faktum är att alla skjutna djur alltid testas!

Matlagningstips för nybörjaren

Att byta ut nötköttet mot viltkött är inte så komplicerad som det kan verka. Börja med något enkelt, som att byta ut nötfärsen till tacosen mot vildsvinsfärs. Ett par andra tips är att:

  • Börja gärna med att testa dov- eller kronhjort som har en lite mildare viltsmak.
  • Behandla viltet som nötkött när du tillagar det.
  • Samma med färsen. Resultatet blir inte torrare trots att viltköttet är magrare. Blanda i lite mjölk och ströbröd i smeten, när du gör t.ex. köttbullar så blir de både saftiga och goda, precis som du skulle göra med nötfärs.
  • Bryn helt kött i en het panna och låt det sen eftersteka långsamt i ugnen.
  • Eftersom viltköttet är magert är det känsligt för överstekning. Använd stektermometer och håll noga koll på innertemperaturen.

Lycka till med matlagningen!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer