fbpx

Duka upp en buffé med kallskuret

Våren är i antågande och då passar det bra med kallskuret på matbordet. I år vet man inte hur det blir med firanden av olika slag, men möjligtvis kan man ses i mindre sällskap utomhus. Bufféer är bra på det sättet att man kan anpassa dem till hur många som ska äta, och det är egentligen inte svårare att göra en buffé till fler personer än några få, när man ändå är igång.

Det kan vara lite klurigt att beräkna mängden mat till en buffé. Ofta brukar man räkna med 150 gram kött, fisk eller fågel per person. På en buffé brukar man dock dryga ut med sallader och bröd och då räcker det med 50-100 gram kött.  

Att tänka på när du planerar en buffé

En tumregel är att ha 6-8 rätter på en buffé. Den bör innehålla ett par matigare rätter, några tillbehör, någon sås/dipp och gärna bröd. Tänk på att alltid ha minst ett vegetarisk alternativ på buffén. Om du vet att någon gäst har en allergi eller inte äter vissa produkter, så kan du behöva lägga lite extra tid på planeringen. Oavsett allergier eller inte, så är det trevligt att markera upp rätterna med en vikt papperslapp – där det står vad rätten heter och om den till exempel innehåller laktos, nötter, gluten, mjölkprotein eller ägg.

Börja med det som är billigast och som du har mest av. Det är bra att börja med bröd. Ta bara fram hälften av brödet till en början, annars blir det lätt torrt och tråkigt. Planera vad du vill ha till brödet – passar smör och hårdost – eller går det lika bra med en färskost? Efter brödet placerar du sallad och därefter pasta eller potatis. Sist på buffén kommer proteinerna och eventuell sås. Efter det kommer drycken. Se alltid till att det finns ett trevligt alkoholfritt alternativ.

Kombinationer av mat och tema

När du bestämmer menyn till buffén så tänk på vad som kan vara gott tillsammans, och fundera ut om du vill ha ett speciellt tema. Om du till exempel väljer tema “Medelhavsmat” så faller många bitar på plats direkt – då kanske man väljer att ha coppa (lufttorkad fläskkarré), italiensk salami och parmaskinka som proteiner. Till dem kan det passa bra med en kall pastasallad med pesto och soltorkade tomater, eller en grekisk sallad. Receptet på både “Pestopasta med soltorkade tomater” och “Grekisk pastasallad” hittar du här. Direkt efter brödet kan du hälla upp glas med kall gazpacho och som avslut på buffén kan du servera en tiramisu i glas. Vilket tema skulle du vilja ha på en kall buffé?      

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer