fbpx

Nyttiga fiskar

Fisk är bland det nyttigaste du kan äta, och väljer du rätt sorts fisk så kommer du snart känna dig piggare och friskare. Många svenskar får i sig alldeles för lite D-vitamin under vinterhalvåret, och är du en av dem så kan det vara hög tid att börja äta fisk ett par gånger i veckan. Att äta havets läckerheter har dock fler fördelar än så.

Ett av de största skälen till att äta fisk är det livsviktiga D-vitaminet som hjälper dig att ta upp fosfor och kalcium, vilket stärker såväl muskler som skelett. Fisk innehåller dessutom mycket omega-3, som hjälper hjärnan att hålla sig i trim. Omega-3 skyddar mot den åldringsprocess som drabbar våra hjärnor, och kan således förebygga demenssjukdomar. De flesta fiskar innehåller även mycket zink, som tillsammans med D-vitaminet stärker minnet och ger god reaktionsförmåga. Drar du ner på din köttkonsumtion till förmån för fiskrätter så byter du ut mättat fett mot omega-3-fettsyror som minskar din risk att få hjärt- och kärlsjukdomar. Fisk kan också förebygga cancer, diabetes och reumatism.

Makrill

Vill du ha ordentligt med näring så kan makrill vara den perfekta fisken. Makrillen är rik på både D- och A-vitamin, och har även ett mycket högt innehåll av omega-3-fettsyror. Med andra ord kan makrillen hjälpa dig att hålla inflammatoriska sjukdomar borta, och den skyddar även mot överbelastningsskador och livsstilssjukdomar. Tycker du om att träna så kan makrillen hjälpa dig även här. Proteinet är nämligen av högsta kvalitet och passar således utmärkt som byggmaterial till dina muskler.

Tonfisk

Söker du riktig smalmat så är tonfisk ett bra alternativ. Du bör dock ha i åtanke att vildfångad tonfisk ofta innehåller kvicksilver och att det därför är betydligt bättre att köpa tonfisk på burk. Den sort som säljs på burk tillhör tack och lov inte samma art som den som säljs färsk. Tonfisk är den perfekta bantningskosten eftersom den har mycket protein och ett lågt kaloriinnehåll. Den är dessutom rik på selen som kan skydda ditt immunförsvar och förebygga allvarliga sjukdomar som cancer.

Sardiner

Sardiner ingår i den omåttligt populära Medelhavskusten som många dietister förespråkar. Den här fisksorten ger dig starka och friska muskler, och kan även förhindra benskörhet vilket har lett till att den rekommenderas till kvinnor i klimakteriet. Sardiner har också förmågan att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Lider du av för högt blodtryck så är det sardiner du ska äta och du bör helst göra det flera gånger i veckan. Är du gravid så kan du äta sardiner utan dåligt samvete då de knappt innehåller några tungmetaller.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer