Att göra en perfekt charkbräda

tray of food on wooden surface

Charcuterie är det franska ordet för beredning av kött som bacon, terriner, patéer med mera, men du känner förmodligen till charkuterier som de fina matplattorna som foodies lägger upp på Instagram. I grund och botten är en charkuteribord helt enkelt en kombination av kött, ost, pålägg och tillhörande tillbehör. Det låter som en enkel uppgift, men när du ser överdådiga displayer som är en fot långa och ser ut som om en inredningsarkitekt arrangerat dem, kan det verka lite överväldigande, men det behöver det inte vara. Här presenterar vi en guide för hur man bygger den perfekta charkbrädan som är perfekt för alla typer av fester.

Först och främst

Det första du måste bestämma är storleken på din charkbräda. Ska du fixa en liten aptitretare för din bokklubb eller ska den fungera som middag för en massa människor? De flesta experter rekommenderar att du börjar med minst fyra köttprodukter och två ostar. Du kommer dock att behöva lägga till antingen större portionsstorlekar eller mer variation när din gästlista växer.

Börja med köttet

Köttalternativen på brädet kan vara lika äventyrliga som du och dina gäster. Vi rekommenderar skinka, jamón ibérico och salami som basprodukter. Om du vill välja korv föreslår vi en sötare korv och en kryddig korv som spansk chorizo för att blanda upp utbudet.

Den här delen av ditt bräde kommer att vara full av protein. Så glöm inte att balansera det med magra alternativ som rakad kalkon eller rökt lax. Blanda och matcha på alla köttsorter som du anger: Rulla vissa, vik andra på mitten, gör trianglar eller välj den avsiktligt röriga vägen.

person slicing meat

Ost står på tur

Se till att du har ostar som balanserar varandra och som ger gommen en liten upptäcktsfärd. Besök din lokala ostbutik eller livsmedelsbutik och fråga om de bästa alternativen just nu. Populära charkfavoriter är bland annat hård parmesan, rökt Gouda och Manchego. Se till att strö in några hälsosamma ostalternativ som mozzarella, getost och schweizisk ost också. Toppa dem genom att låta mjuka, runda ostar vara hela, hacka upp objekt som Goudas och Cheddars och skära vissa i trianglar.

Överbelasta inte

Komplettera sedan brädet med något som passar ihop med ditt kött- och ostval. Hur är dina gäster med kolhydrater? Naturligtvis finns det alltid möjlighet att gilla en fräsch baguette eller skorpor, men ditt bräde kommer att gynnas av den grova strukturen hos riktigt bra, lätt grillat bröd som är krispigt och tuggigt. Detta passar bra ihop med allt från krämiga ostar till kryddiga köttsorter.

Om dina gäster är lite mer kolhydratmedvetna kan du överväga att lägga till en mängd olika kärl, till exempel nötkryddor, äpplen, gurkor, fläsksvålar eller sötpotatischips. Tänk utanför boxen för glutenfria och lågkolhydratalternativ att lägga till på tallriken.

Ge den karaktär

Slutligen kan du komplettera din maträtt med tillbehör, så att säga. Det är såser och dip som passar bra till din mat, som fikonmarmelad eller björnbärskompott. En söt senap och en fräsch sylt är båda nödvändiga, men om du använder fläskrilletter är äppelrelish ett måste.

Allt annat kan läggas till som funktionell dekoration: De passar inte bara bra ihop med dina tidigare val, utan ger också färg och variation till din tallrik. Kom ihåg att lägga till färska örter, oliver, torkade plommon, kanderade nötter, gurkor, hårdkokta ägg och till och med färska honungskakor.

Avsluta med en finess

Att skapa den perfekta charkbrädan handlar om balans och ironiskt nog om att inte oroa sig för mycket för perfektion. När du väl har valt rätt fat, bräda eller bricka, ska du först sprida ut osten. Lägg sedan på köttet och placera de extra sakerna i de återstående utrymmena. Viktigast av allt är att ha roligt med det. Det finns inget fel sätt att skapa och arrangera en charkbräda. Oavsett om du tycker att du har skapat en Instagram-värd skapelse eller inte kommer dina gäster att älska din charkbräda.

person holding a burger with tomato and cheese

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer