fbpx

Lyxa till vardagsfrukosten med overnight oats

Overnight oats är havregrynsgröt som inte behöver kokas. Istället för att tillaga gröten på traditionellt sätt låter man havregrynen dra åt sig av ingredienserna och svälla i kylskåpet över natten – redo att ätas till frukosten. Riktigt gott och enkelt.

Overnight oats kan varieras i det oändliga, det är bara fantasin som sätter gränserna. Här har vi tagit fram 3 olika smaksättningar, men det är bara att prova dig fram så kommer du att hitta en egen favorit.

Grundrecept

Till alla recept behöver du en grund med 1 dl havregryn, 1 dl havremjölk, 1 tsk chiafrön och 0,5 dl kvarg. Dessa ingredienser blandas med den smaksättning du har valt. Häll ner blandningen i en glasburk och förslut med lock. Låt vila i kylskåpet under natten och ta sedan fram blandningen, häll över i serveringsskål och toppa med någon av de föreslagna ingredienserna.

Overnight oats med bär och vanilj

Blanda grundreceptet med 0,5 dl färska bär (till exempel blåbär eller hallon), 0,5 krm kardemumma och 1 krm vaniljsocker. Det går bra att byta ut kvargen i grundreceptet till vaniljkvarg och hoppa över vaniljsockret. När havreblandningen har fått stå till sig över natten toppar du med färska bär och frön.

Overnight oats med nötter och honung

Den här varianten är ljuvlig och passar dig som tycker om grekisk yoghurt med honung och nötter. Blanda grundreceptet med 0,5 dl russin och 0,5 dl valnötter (grovt hackade). När du tar fram blandningen på morgonen häller du över i en serveringsskål och toppar med några hela valnötter. Ringla sedan över flytande honung över dina overnight oats. Så gott!

Overnight oats med äpple och kanel

Har du äpplen i trädgården är den här varianten perfekt. I grundreceptet blandar du i 1 tärnat äpple, 0,5 tsk kanel och 1 krm vaniljsocker. Låt stå över natten. När blandningen har svällt tar du ut den och häller över i portionsskålar. Toppa med ett par äppelklyftor och en klick äppelmos. Fler recept på äpple hittar du här.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer