fbpx

8 livsmedel som hjälper dig att hålla dig frisk

Ett starkt immunförsvar är A och O för hälsa och välbefinnande. Att vårda det är en klok investering som ger dig tid och energi till annat du vill göra. 

Din egen försvarsarmé

Immunförsvaret är viktigt inte bara för din hälsa utan till och med för din överlevnad. Det är ett komplext nätverk av celler och vävnader i din kropp, med syfte att skydda dig. När virus eller bakterier angriper dig möts de av en hel granateld av antikroppar, men även när det blivit knas med kroppens egna celler rycker de ut och städar undan. 

Välj dina immunboostande livsmedel

Som vilken armé som helst behöver förstås även denna bra mat för att vara stark och strida effektivt. Det bästa sättet att stärka immunförsvaret i allmänhet är att äta en näringsrik kost, med frukt och grönsaker av olika färger, fermenterad mat och nyttigt fett. Försök få i dig tre av nedanstående dagligen:

  1. Citrusfrukter, kiwi och jordgubbar. C-vitamin är något av det vi främst associerar med immunförsvaret, och citrusfrukter är rika på C-vitamin, men det är även jordgubbar och kiwi. Kålväxter och paprika innehåller också mycket C-vitamin, men tänk på att vitaminet förstörs vid uppvärmning. Använd citron och lime i salladsdressingen, och drick citronvatten.

  2. Buljong på märgben. Förr var vi, kanske av tvång, bättre på att ta tillvara alla djurets delar, och på benen kokades buljong som förutom den goda smaken gav bra näring. Att benbuljong stärker vårt skelett kommer kanske inte som en överraskning, men den smörjer också lederna, minskar inflammation i kroppen – och stärker immunförsvaret. För skelett och leder går mindre ben bra, men för immunförsvaret är det bra att koka buljong på de grövre benen som innehåller mer märg. Använd buljongen som bas i soppor och grytor, drick den som den är när du är lite trött eller frusen, ta med den i termos på vinterutflykten – eller gör som i New York-borna och knalla runt på stan med en kopp i handen.

  3. Svamp. I österländsk medicin har man i tusentals år känt till svamparnas hälsofrämjande egenskaper. Lackticka, även kallad reishi, stärker immunförsvaret, men höjer också humöret och förbättrar sömnen, vilket i sin tur också påverkar immunförsvaret positivt. Sidenticka, också under namnet turkey tail, används i den österländska medicinen för att stärka immunförsvaret hos de som genomgår en cellgiftsbehandling. Blodticka, eller maitake, samt igelkottstaggsvamp som också kallas lion’s mane, används för att balansera immunförsvaret, och även blodtryck och blodsocker. Använd svamp i din smoothie, i grytor, stuvningar och olika tillbehör. Idag finns även kaffe att köpa med olika svampextrakt med olika effekt.

  4. Lök och vitlök. Rika på antioxidanter gör de susen för immunförsvaret, och dessutom är de lätta att använda, både tillagade och råa. Använd dem i matlagningen, sylta dem, blanda dem råa i salladen … Blanda olivolja, citronsaft, vitlök, himalayasalt och chiliflingor, och massera strimlad grönkål mjuk med blandningen, så har du fått i dig mycket gott för immunförsvaret.

  5. Olivolja. Den höga halten enkelomättat fett reglerar och stöttar immunförsvaret, och hjälper även till vid autoimmuna sjukdomar. Olivolja innehåller också mycket stärkande antioxidanter. Välj en extra virgin-olja, och använd den till allt möjligt utom matlagning vid höga temperaturer.

  6. Äppelcidervinäger. Drick gärna lite äppelcidervinäger i ett glas vatten varje morgon, för att starta dagen med C-vitamin, E-vitamin och antioxidanter. Har du redan blivit förkyld kan du ta 1 del äppelcidervinäger till 5 delar vatten och smaksätta med 2–3 matskedar honung.

  7. Ingefära. Det finns ett kinesiskt talesätt som säger att om du äter en bit ingefära varje morgon får apotekaren gå hungrig, så hälsosam anses den vara. Förutom att den innehåller mycket antioxidanter, har den också antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper. Drick gärna ingefärste dagligen – extra bra för den som lätt får kalla händer och fötter.

  8. Mörk choklad. Med en kakaohalt på 70 procent och däröver är choklad faktiskt nyttigt, med immunfrämjande antioxidanter. Men måttlighet är en dygd och du bör nog inte äta mer än 30 gram per dag. Tyvärr. 

Tänk också på att: 

  • Hitta dina lugna stunder. Stress och sömnbrist påverkar immunförsvaret negativt, så försök lösa det. Näringsbrist innebär också ett stresspåslag för kroppen, så försök också att äta ordentligt. Kanske kan matlagningen bli en stund för nedvarvning?

  • Drick ordentligt! Uttorkning gör att virus och bakterier lättare får fäste, och så att kroppen inte kan jobba lika effektivt.

  • Undvik att få i dig för mycket socker. Socker är ren näring för parasiter och svampar, och även cancerceller frodas av socker. Socker dränerar också kroppen på immunbostande näring som C-vitamin, zink och antioxidanten glutation. Kemiskt sett är socker också rätt likt C-vitamin. Kroppen använder insulin för att ta upp både C-vitamin och socker, och tyvärr föredrar den socker. Ju mer socker du har i kroppen, desto mindre C-vitamin kommer in i cellerna.

  • Kom ut och rör på dig. Lagom mycket motion, frisk luft och dagsljus stärker hela kroppen och därmed också immunförsvaret. Immunförsvaret behöver också D-vitamin som huden bildar av solljuset. När din skugga är längre än du själv är det dock läge att komplettera med ett D-vitamintillskott.

  • Skratt stärker också immunförsvaret, så ha kul!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer