De flesta av oss bör äta mer fisk. Det är både gott och nyttigt – om vi väljer rätt! Hur ska vi tänka för att få i oss alla nyttigheter och samtidigt undvika miljögifter?
Se upp med dioxin, PCB och kvicksilver
Dioxin och PCB lagras i kroppen under hela livet, vilket gör foster och spädbarn extra känsliga eftersom de utvecklas. Båda ämnena kan påverka fortplantningen, immunförsvaret, hormonsystemet, utvecklingen av det centrala nervsystemet, och även orsaka cancer.
Kvicksilver i stora mängder skadar hjärnan. Allra känsligaste perioden är fosterstadiet, då hjärnan och nervsystemet utvecklas.
Vilka fiskar bör vi ha koll på?
Enligt Livsmedelsverket bör vi inte äta följande fiskar mer än en gång i veckan, på grund av deras innehåll av dioxin och PCB:
- Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Det gäller även lax som är fångad i älvarna. Lax som säljs i affären är oftast odlad eller vildfångad i andra hav. Odlad lax innehåller förhållandevis låga halter miljögifter även om de odlats i givna områden.
- Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Inlagd sill som säljs i butik är från norra Ishavet eller Västkusten och innehåller lägre halter av dessa miljögifter.
- Vildfångad sik från Vänern och Vättern.
- Vildfångad röding från Vättern.
De fiskar som inte bör ätas mer än en gång i veckan på grund av att de innehåller kvicksilver är:
- abborre
- gädda
- gös
- lake
- stora rovfiskar, som tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka.
Den som är gravid eller ammar, eller unga kvinnor som någon gång vill ha barn, bör inte äta någon av dessa fiskar mer än 2–3 gånger per år.
Märkningar för att garantera schysst fiske
För att äta ansvarsfullt bör vi också ha koll på att inte fisken tar slut i de områden de tas ifrån. Det finns idag tre olika certifieringar. De är:
- MSC-märkning gäller för vildfångad fisk. Fisken kommer från hållbara och livskraftiga bestånd, och har fångats med så lite inverkan på miljön som möjligt.
- ASC-märkning gäller för odlad fisk, och anger att den är odlad på ett ansvarsfullt, miljövänligt socialt hållbart sätt.
- KRAV-märkning är en svensk märkning, som anger att fisken kommer från hållbara bestånd och har fiskats med minimal inverkan på miljön. Odlad fisk ska ha matats med KRAV-certifierat foder, fiskrens eller foder av fiskarter som människan inte äter. Det här är alltså den tuffaste – och mest ansvarsfulla – märkningen.
Världsnaturfonden har sammanställt en lista för att göra det lättare för oss att välja fisk från fiske som inte hotar bestånden. Deras fiskguide hittar du här.