fbpx

Granatäpple – frukten med flera hälsofördelar

Att äta granatäpple är en riktig vitaminboost. Frukten innehåller rejält med antioxidanter, såsom C-vitamin och folsyra. De glansigt röda kärnorna är dessutom riktigt vackra, och gör sig perfekt i en sallad eller som dekoration på en dessert.

Precis som vanliga äpplen så växer granatäpplen på träd. Träden kan bli upp till åtta meter höga och blommar från maj till oktober. De röda blommorna utvecklas sedan till granatäpplen. Toppen av granatäpplet liknar en kungakrona, och det sägs att kung Salomo tyckte så mycket om frukten att han lät inspirerades av den när han utformade sin krona. Men det är inte bara Kung Salomo som har låtit sig inspireras av den vackra, röda frukten. Frukten har också gett namn åt den spanska staden Granada – på spanska heter granatäpple nämligen “fruta granada”.

Blomman som tillslut förvandlas till ett granatäpple

Goda effekter på hälsan

Flera studier har gjorts på granatäpplets positiva hälsoeffekter. Granatäpple är nämligen en av de frukter som innehåller störst mängd antioxidanter. Frukten är en källa till vitamin A, B, C samt mineraler som kalcium, järn och kalium.

Även om mycket forskning kvarstår på området så ser granatäpplet ut att kunna främja blodcirkulationen, minska blodtrycket och därmed motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Granatäpplet sägs också ha en positiv inverkan på hudens åldrande. 

Bästa sätten att få ut kärnorna på

Inne i granatäpplet finns massor av kärnor omgivna av rött saftigt fruktkött – det är de delarna man äter på granatäpplet. Skalet är läderartat och äts inte. Inte heller mellanväggarna ska man ge sig på. De innehåller garvsyra och smakar inte särskilt gott.

Det kan vara lite pilligt att få ut kärnorna ur granatäpplet. Här är tre olika sätt att öppna granatäpplet på:

1. Skär av toppen av granatäpplet – det som ser ut som en kungakrona. Dela frukten i fyra klyftor från snittet. Sen är det bara att bryta isär klyftorna och pilla bort kärnorna.

2. Rulla granatäpplet mot en bänkskiva och dela sedan i två halvor. Håll ena halvan över en skål och banka med en sked på skalet. Då trillar kärnorna ner och skiljeväggarna sitter kvar i skalet.

3. Dela granatäpplet i två delar och lägg delarna i en skål med vatten. När du pillar ut kärnorna sjunker kärnorna till botten och skalet stannar vi ytan. Häll sedan av vattnet.

De ätbara kärnorna i ett granatäpple

Lång hållbarhet

Förvarar du granatäpplet i kylskåp så håller det sig i över en månad. Låter du istället granatäpplena ligga framme i rumstemperatur så är hållbarheten ungefär en vecka. Använder du inte alla kärnor, så går de perfekt att frysa in. I frysen klarar de sig i tre månader. Om du vill få lite grymma tips på hur du kan frysa in mat plastfritt så kan du läsa den här artikeln!

Ost och granatäpple – en härlig kombo

Kärnorna och fruktköttet från granatäpplet passar perfekt i matlagning och desserter. Kärnorna är inte bara en fröjd för ögat, de smakar också gott och ger rätten ett härligt “crunch”. Testa gärna att toppa din ädelostpaj med dadlar och granatäpple, eller varför inte bjuda på en aptitretare i form av chèvrekräm, valnötter och granatäpple i krispiga salladsblad (använd gärna endive eller romansallad).

Syrligheten passar också bra med riktigt söta efterrätter som chokladmousse gjord på vit choklad eller pavlova.

Är granatäpple något du tycker om, eller har du några tips på andra kombinationer än den mellan ost och granatäpple som du tycker är gott? Dela det gärna med varandra i kommentarerna!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer