fbpx

Kosttillskott – bu eller bä?

I Sverige såldes 2018 kosttillskott för närmare tre miljarder kronor. Behöver vi dessa? Och vad är de egentligen?

Behöver du kosttillskott?

Om du av något skäl har valt bort flera livsmedelsgrupper, eller har någon sjukdom som leder till ökat behov av något näringsämne, kan du behöva kosttillskott. Men för de allra flesta, som äter en varierad kost och kompletterar med frukt, ger det vi äter all näring vi behöver. 

Gör kosttillskott samma nytta som att äta frukt och grönt?

Forskning visar att de som äter mycket frukt och grönsaker löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar, framför allt hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Höga doser av kosttillskott har däremot inte samma effekt. 

Hur naturliga är kosttillskott?

Många av oss associerar läkemedel med något konstgjort medan vi tänker oss kosttillskott som något mer naturligt. Var gränsen går mellan konstgjort och naturligt är i det här sammanhanget ofta lite flytande och vagt. 

Nog för att petroleum också är en naturprodukt, men vi kanske ändå inte ser det som självklart att ersätta morötternas A-vitamin med en petroleumprodukt? Vi kanske inte tänker oss att det vi tar istället för apelsiner för att få i oss C-vitamin är hydrerat socker som processats med aceton, att många B-vitaminer framställs ur stenkolstjära, eller att D-vitamin som vi själva kan bilda från dagsljus i kosttillskotten oftast kommer från ullfett. 

Hur säkra är kosttillskott?

Kosttillskott är inte läkemedelsklassade, och går därför inte igenom samma granskning som läkemedel. Kosttillskott räknas som livsmedel, och det faller därför på kommunerna att kontrollera dem, med de varierande resurser de har. Vissa återförsäljare kontrollerar själva de produkter de har, men långtifrån alla. Kosttillskott som du köper på internet granskas sällan alls.

Multivitamineral – är det bra?

Många tillverkare fyller sina produkter med så många vitaminer och mineraler som möjligt, och som konsument är det lätt att tänka att det är praktiskt med ett piller för allt. Tyvärr tar ibland vissa ämnen ut varandra. Till exempel blir E-vitamin inaktivt om det tas tillsammans med oorganiskt järn, och ett alltför högt intag av kalcium hämmar upptaget av magnesium som i sin tur binder kalcium i kroppen … Dessutom kan för högt intag av vissa ämnen vara direkt skadliga, så ta reda på om du verkligen behöver extra av något och försök få i dig just det. 

Fall där kosttillskott rekommenderas

Livsmedelsverket rekommenderar att du i första hand försöker få i dig näringen via mat, men har listat vem som kan behöva tillskott av olika vitaminer:

  • D-vitamin till alla barn upp till två år, personer äldre än 75 år, personer som inte äter fisk eller D-vitaminberikade livsmedel samt personer som inte är ute i solen under sommaren eller som bär kläder som täcker även ansiktet. 
  • Folsyra till kvinnor som kan tänkas bli gravida. 
  • B12 till veganer som utesluter alla animaliska livsmedel

Bu eller bä?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Mest troligt behöver du inte kosttillskott, men om du gör det kan det vara en god idé att undersöka vad preparaten innehåller och hur de tillverkats.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer