Överraskning, överraskning! Att äta ensam kan faktiskt vara hälsosamt

Äta ensam

Även om det finns en viss stigmatisering av att äta ensam finns det ett par fördelar med att äta ensam på en restaurang som vi kommer att lyfta fram här. Under de senaste åren har det också skett en ökning av antalet ensamreserveringar enligt vissa undersökningar. Människor omfamnar begreppet ”me-time” mer och mer, särskilt när det gäller något så viktigt som att äta en måltid.

En sensuell upplevelse

Även om vi alla njuter av en rejäl måltid tillsammans med familj och vänner, glömmer vi ibland bort att uppskatta och smaka på det vi äter. Det är helt naturligt att bli distraherad av samtal och andra yttre faktorer. När du äter på egen hand får du en riktig känsla för vad du får i dig och äter. Det gör att du kan fokusera på smaken, men också på dofterna och estetiken av din mat och dryck. Med rätt atmosfär och plats kan en optimerad ensammåltid bli en mer tillfredsställande upplevelse för alla sinnen. Många sådana matäventyr kan ge ett bestående minne av att ha tillbringat kvalitetstid med sig själv.

Självreflektion och självrannsakan

På tal om tid för dig själv, i en alltmer upptagen värld är det viktigt för din mentala hälsa att du tar en paus från allt detta. Att ständigt vara engagerad i skämt och prat kan ofta distrahera dig från saker som behöver din uppmärksamhet. Folk använder ordet dekomprimera mycket när det gäller psykisk stress. Att äta ensam är den perfekta vägen för att göra det eftersom det låter dig koncentrera dig inte bara på måltiden utan också på dig själv, dina planer och bekymmer. En hälsosam och läcker lunch ensam kan till exempel fylla på dig mentalt för resten av dagen. Detta är inte bara bra för sinnet utan även för kroppen.

man in blue suit jacket holding white ceramic mug

Ta det lugnt

Något som ofta glöms bort är hur snabbt du äter. När du var ung fick du förmodligen höra att du skulle sakta ner när du åt. Detta gäller inte bara för hälsofaktorn i maten, utan även den mentala aspekten eftersom det kan skapa en mer lugnande matupplevelse att äta långsamt och skapa band med de människor du äter. Så hur gäller detta för att äta en måltid själv? Ett flertal studier har visat att vi ofta synkroniserar vårt intagningstempo med de människor som omger oss. Det har också bevisats att du äter mer när sällskapet du är med äter mer. Att äta ensam ger dig tid att sakta ner, samt att verkligen bara äta den mängd som känns rätt för dig.

Nya anslutningar

När vi blir äldre tenderar vi att försumma något som också är en stor del av det sociala livet, nämligen att skaffa nya vänner. Även om vi träffar nya människor hela tiden när vi är ute med gamla vänner kan det vara besvärligt att lära känna någon när man är omgiven av sin egen krets. Att äta ensam ger dig det perfekta tillfället att inleda en konversation med någon som du kanske inte skulle ta kontakt med om du var i sällskap med andra. Att vara ensam kräver en viss grad av frihet, inte bara när det gäller tid och ansträngning, utan också när det gäller din personlighet. Du har ingen press på dig att upprätthålla en image eller försöka göra ett intryck, du kan bara vara dig själv, vilket kan leda till att du får en genuin kontakt med en främling. Det betyder inte att det måste vara en romantisk kontakt. Det kan vara så enkelt som att få en ny vän, vilket var så lätt när du var ung. Så gå och ät en måltid för dig själv och du kanske överraskar dig själv!

two women sitting beside table and talking

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer