fbpx

Kinesisk mat som alla måste prova en gång i livet

Vi kan lugnt säga att det kinesiska köket är ett av de mest varierande i världen, vilket främst beror på att Kina är ett så stort land. Landets 23 provinser har sina egna regionala kök, som ibland skiljer sig avsevärt från varandra. Även om det finns kinesiska restauranger i Sverige har många ägare anpassat sina rätter till den lokala smaken och därigenom skurit ner på framför allt kryddorna och i viss mån berövat maten dess autentiska smak. Här är dock några klassiska kinesiska rätter som du absolut måste prova, oavsett om det är på en kinesisk restaurang som lagar riktigt autentisk mat, eller om du bara provar att göra det själv hemma.

Ris, ris baby!

Stekt ris är i stort sett den byggsten som det kinesiska köket bygger på, eftersom det praktiskt taget ingår i varje måltid och kan tillgodose både vegetarianer och icke-vegetarianer. Att blanda det med antingen kött och grönsaker, eller bara grönsaker, gör denna kinesiska mat till en så populär basmat runt om i världen. Även om det måste sägas att äkta kinesiskt stekt ris ofta innebär en kombination av ingredienser som är rika på protein som kyckling, räkor eller fläsk, som sedan blandas med grönsaker som morötter och blandade grönsaker. Om du föredrar den köttfria varianten kan du vara säker på att din lokala kinesiska restaurang mer än gärna tar emot dig.

För dem som vill göra sitt eget autentiska kinesiska stekta ris finns det gott om recept på nätet med sina egna små variationer. Ta dock med dig att denna maträtt är enkel och snabb att göra. Den kinesiska versionen av stekt ris kan faktiskt spara dig mycket tid och ansträngning, förutom att den är utsökt och välsmakande. Visste du att många kinesiska kockar rekommenderar att man gör stekt ris av överblivet ris eftersom det ger mer smak?

false

Något välbekant men ändå främmande

Om du letar efter en maträtt eller en ingrediens som kan vara den perfekta inkörsporten till din resa till det kinesiska köket, har vi precis vad du behöver. Vi vet alla att potatisen en stor del av svensk matlagning och används på många olika sätt. Oavsett om det är som gröt, att ha den stekt, kokt, som gryta eller till och med soppa, används potatisen på ett otal olika sätt för att förbättra vår matupplevelse. Kineserna använder också gärna potatis, men i deras kök skärs grönsaker helst i tunna strimlor. Kinesiska rårörda strimlade potatisar kommer från provinsen Sichuan och består vanligtvis av strimlad eller strimlad potatis som snabbt rörs om med aromatiska kryddor, samt Sichuanpepparkorn och chiliflakes. 

Om du vill laga den här rätten själv kommer du snabbt att upptäcka två saker. För det första, till skillnad från de flesta av våra potatisrelaterade rätter, ökar ytan genom att skära dem i tunna remsor så att såser och kryddor kan absorberas bättre. För det andra förkortar det förberedelsetiden, om du inte räknar med förberedelsetiden med allt hackande. Denna otroligt enkla, men också extremt goda maträtt kommer att göra ett stort intryck på dina nära och kära.

Tecken på en fest

Nästa punkt på vår lista är dumpling, som är särskilt populär i norra Kina och har en viss likhet med italiensk ravioli. Den kan beställas på många kinesiska restauranger, även om de oftast inte är avsedda som huvudrätt utan mer som en förrätt. Eftersom tillagningen av denna stapelvara i det kinesiska köket är ganska tidskrävande säljs ofta frysta dumplings i kinesiska stormarknader samt i asiatiska butiker i Sverige. Du kanske dock kan hitta en kinesisk restaurang som verkligen specialiserar sig på dumplings, som också är en populär gatukost i sitt hemland.

Om du tycker om att laga mat och samtala med dina nära och kära kan det vara en form av samhörighet för er att laga denna kinesiska maträtt. Visste du att dumplings är särskilt populära vid festliga tillfällen i Kina? Tillagningen av rätten blir en familjeangelägenhet, där ni sitter tillsammans, fyller dumplings och dödar tiden genom att prata om livet. Man kan säga att denna kinesiska mat som alla måste prova minst en gång innehåller essensen av den kinesiska matkulturen.

dumplings, chinese, food

Den nationella maträtten

Om det finns en maträtt i den här artikeln som du nästan måste prova är det Pekingankan. Detta är inte bara en traditionell maträtt i Kina, utan en nationell skatt eftersom den kan spåras tillbaka till 1200-talet. Folk säger också att det inte är en äkta kinesisk restaurang om den inte serverar just denna maträtt. Denna klassiska maträtt i Kina, som ofta anses vara en perfekt kinesisk maträtt, kräver mycket ansträngning för att tillagas. Pekinganden kryddas, torkas sedan i en hel dag och tillagas slutligen i en utomhusugn. Detta ger den sitt krispiga, krispiga yttre som sedan serveras med bland annat bönsås, gurka och lök. Du kanske är en utmärkt kock, men för nybörjare är det definitivt bättre att prova denna Kinas nationalrätt på en legitim kinesisk restaurang.

Perfekt för säsongen

Medan vi tidigare njöt av att äta något som kommer från norra Kina, ska vi nu dyka ner i en delikatess från landets södra delikatess. Vårrullar serveras traditionellt vid det kinesiska nyåret och är det som i huvudsak inleder våren, därav namnet. Denna klassiska basvara i det kinesiska köket representerar de silkesmaskar som kläcks vid tiden för det kinesiska nyåret. Vårrullarna har olika fyllningar, men ingredienser som sojabönor, morötter och vitkål ingår nästan alltid. För dem som ännu inte har provat den är det bästa sättet att verkligen få den äkta smaken att uppsöka en äkta kinesisk restaurang.

Det finns dock gott om alternativ på nätet med recept som innehåller små skillnader beroende på författarens arv eller preferens. De klassiska friterade vårrullarna är dock alltid fyllda med olika grönsaker, vilket gör dem till den perfekta maten för vegetarianer eller de som vill dra ner på köttet. Om vårrullarna innehåller kött är det antingen kyckling, anka eller köttfärs. Det fina med att göra vårrullar är att du kan göra dem i många olika varianter, i enlighet med smaken hos de personer du serverar dem till.

stainless steel fork on stainless steel round plate

Som du säkert vet är det bästa med de traditionella kinesiska maträtter som vi har rekommenderat att många av dem kan tillagas och sedan avnjutas hemma. Även om förberedelserna och variationerna är ganska olika kan du göra den här typen av mat med ansträngning och mycket beundran för den kinesiska kulturen. Att bara gå till en kinesisk restaurang för att äta en rejäl måltid kan också vara ett äventyr i sig självt. Oavsett vad du väljer måste du prova dessa kinesiska bästa rätter minst en gång för att få en uppfattning om detta mycket speciella kök.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer