fbpx

5 ingredienser som du inte känner till men som du borde känna till

smiling man standing and mixing near woman in kitchen area of the house

Denna handfull näringsrika ingredienser kommer att förändra ditt matliv och dina smaklökar. Låt den här listan vara din guide för att få med sig kraftfulla hälsofördelar till bordet. De här fem ingredienserna är inte bara bra för dig, utan de smakar faktiskt också jättegott och är inte så svåra att hitta om du känner dig hemma i de lokala hälsokostbutikerna. Låt dessa fem näringsrika ingredienser fylla din dag med näring, smak och mångsidighet och skörda fördelarna. Dela gärna med dig av denna nyvunna kunskap till din familj, dina vänner och kollegor.

Cordyceps

Om du har tittat på HBO:s succéserie ”The Last of Us” har du säkert hört talas om denna ingrediens. Även om den spelar en ganska antagonistisk roll i serien har denna svamp konsumerats och använts av människor i tusentals år. I Kina har Cordyceps till exempel använts för att behandla trötthet, låg sexlust och andra tillstånd. Medicinska svampar blir alltmer integrerade i många dieter på grund av de många hälsofördelarna.  Saker som optimering av träningsprestanda, sänkning av inflammation, uppmuntran av hjärthälsa och till och med potentiellt hjälp att hantera diabetes är bara några av de saker som Cordyceps kan bidra till ditt bord.

Spirulina

Visste du att denna färgglada blågröna alg faktiskt är en av de mest näringsrika livsmedlen i hela världen? Den är inte bara full av järn, koppar och protein, utan också mycket rik på vitamin B-1, B-2 och B-3. Detta gör den till vad man i huvudsak kallar för en supermat. Denna ingrediens som du kanske aldrig har hört talas om besitter en vitamin- och mineralprofil som inkluderar essentiella fettsyror, vilket gör den till en otrolig energibooster. De som använder sig av Spirulina lägger ofta till den i sina sallader och smoothies, för att inte överrösta maten, eller drycken, som de har förberett.

Goji bär

Denna otroliga källa till antioxidanter, koppar, protein och vitamin A och C, som även kallas vargbär, har använts i kinesisk medicin i mer än 2000 år. Därför är det inte konstigt att de också har varit en del av det asiatiska köket under den perioden. Gojibär är främst kända som sublima boosters av ämnesomsättning och vitalitet. I dessa moderna tider anses de vara ett viktigt tillägg till varje diet på grund av deras förmåga att få dig att känna dig mätt under en längre period på grund av deras fiberrikedom. Denna läckra ingrediens kan verkligen göra en enorm skillnad i enkla saker som flingor eller de alltmer populära smoothie bowls.

assorted sliced fruits in white bucket

Mesquite

Denna ingrediens som du kanske inte har hört talas om är full av fibrer och protein som verkligen kan bidra till att främja livslängd och tarmhälsa. Mesquitplantan har länge använts i Nord- och Sydamerika som naturligt sötningsmedel i tusentals år. Numera är den ofta en viktig del av kosten för människor som försöker gå ner i vikt. Precis som de tidigare nämnda gojibären beror detta till stor del på minskat sug. Det har också gjorts studier som visar att mesquite är till hjälp för att minska åldersrelaterad muskelförstöring. De flesta som är bekanta med denna läckra tillsats älskar att kombinera den med kakao på grund av mesquites rika, jordiga vaniljliknande smak.

Berbere

Sist men inte minst är denna etiopiska krydda som har många olika användningsområden i sitt hemland. Den är känd för att kunna sänka blodsockret, hjälpa till med viktnedgång och förbättra hjärtats allmänna hälsa. Denna läckra kryddblandning kan användas i en mängd olika rätter, och lokalbefolkningen föredrar ofta att lägga till den i måltider som innehåller linser, bönor, kött eller rostade grönsaker. Berbere innehåller ingredienser som chili, vitlök, kryddpeppar, ingefära, kanel och många fler.  Detta kommer att ge din matberedning mycket spelrum och utrymme att experimentera. Utnyttja denna ingrediens som du kanske ännu inte har hört talas om genom att maximera dess egenskaper som mångsidighet, komplexitet och den otroligt livliga, peppriga smakprofilen.

assorted-color powders

Att ha en sådan unik palett av ingredienser till förfogande gör inte bara dina måltider godare och hälsosammare, utan ökar också profilen för din matkonsumtion. Att dela detta med människor i din omgivning kan också ge en känsla av målmedvetenhet och kamratskap. När allt kommer omkring kommer att få ut ordet om dessa ingredienser som du kanske inte har hört talas om att förbättra ditt kök men också ditt allmänna välbefinnande. Lycka till med att äta!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer