fbpx

5 frukostar från olika kontinenter som kommer att förvåna dig

black ring bell alarm clock

Även om den populära missuppfattningen att frukosten är dagens viktigaste måltid har motbevisats är den fortfarande en mycket viktig del av processen och den allmänna hälsan. För att komma igång på morgonen behöver man ofta något rejält och hälsosamt för att börja dagen på rätt sätt. Om du vill börja dagen full av energi och entusiasm är en god frukost definitivt rätt väg att gå. Så vad sägs om att blanda upp det och prova dessa olika frukosträtter från hela världen? Du kan enkelt hitta recept på nätet och ge dina smaklökar en supergod behandling. Det kommer också att ge dig en vacker inblick i hur människor börjar sin dag i olika delar av världen. Kolla in denna omfattande lista över frukost från hela världen!

En för faraonerna

”Ful medames” är den afrikanska nationen Egyptens nationella frukost. Det är en tjock, rejäl gryta av favabönor som serveras med hackad persilja och ibland kokta ägg. Denna gamla maträtt sägs till och med ha föregått islam. Visste du att vissa rester av ”ful medames” har hittats i den 12:e dynastins faraoniska gravar i Egypten? Det är säkert att säga att all mat som har hittats i en forntida grav måste ha varit en mycket populär kulinarisk behandling om de efterlevande ville skicka den till livet efter detta. Denna basvara i den egyptiska kosten har till och med lett till att deras regering har reglerat priserna på bönor för att se till att även deras fattigaste medborgare alltid har råd att laga denna maträtt.

God morgon, Vietnam!

Den andra rätten i listan över fantastiska frukostar från hela världen kommer från Asien. ”Pho” är en typ av soppa som vanligtvis består av risnudlar, tunt skivat kött, benbuljong och kryddor. Det finns många varianter av denna maträtt, inte bara i själva Vietnam. Man måste dock ta hänsyn till att ”pho” tekniskt sett syftar på nudlarna och inte på själva soppan, och de flesta anser att rätten är en enhet. Ofta toppad med örter och böngroddar, är denna soppas nudlar mättande, köttet är välsmakande och när kryddblandningen är subtil kan den verkligen träffa den där söta punkten på morgonen.

soup dish in white ceramic bowl

Åh, sött gudomligt

Nästa steg är något som verkligen kommer att träffa den tidigare nämnda punkten, på mer än ett sätt. Du kanske redan har hört talas om churros con chocolate i Spanien och Portugal, men inte som frukostmåltid. Vi här betraktar söta godsaker som denna mer som en efterrätt, även om vi inte förnekar oss själva en liten bit choklad på morgonen. Våra spanska och portugisiska motsvarigheter däremot äter dessa friterade pinnar av munkdeg doppade i tjock choklad först på morgonen för att få ett sockerrus och en energiboost. När man tittar på denna utsökta frukostgodbit, vem säger att man verkligen kan klandra dem?

Nere i Mexiko

Även om Mexiko har en hel del smakfulla frukosträtter är chilaquiles den som har störst effekt. Själva namnet kommer från gamla aztekiska ord som betyder chili och grönt. Det betyder naturligtvis också att denna underbara mat går tillbaka till de tidiga aztekernas dagar. Denna rejäla frukostmåltid består i princip av friterade majstortillas toppade med massor av kryddig sås, ost och oftast strimlat kött. Det som skiljer den från andra mexikanska delikatesser är att de friterade tortillachipsen kokas tillsammans i en sås, vilket är anledningen till att det finns en hälsosam variation av ”chilaquiles”. Vissa gillar sin mer torr, medan andra föredrar den våt. Observera att för våra skandinaviska smaklökar kan för mycket av kryddorna bli överväldigande, så börja försiktigt om du väljer denna unika frukost från andra sidan jorden.

En nästan kontinental

Även om frukosten är mycket varierande på den indiska subkontinenten har vi valt att fokusera på den södra delen av landet i den här listan. Deras frukostar består vanligen av ”idlis”, som är fermenterat ris och linser som ångas till en mjuk kaka, samt ”dosas”, som liknar crepes eller pannkakor men görs med fermenterad smet vanligen med ris eller svart gram. Du har också möjlighet att kombinera dessa med en grönsaksgryta som heter ”sambar” och chutney. Även om detta kanske är den vanligaste frukosträtten i södra Indien har den visat sig ge olika hälsofrämjande fördelar. Rik på protein och full av fibrer kan den verkligen starta din dag på ett hälsosamt sätt.

white ceramic bowl with rice and meat dish

Det finns så många frukosträtter från hela världen som bokstavligen kan ge ditt liv lite extra krydda. Nyckeln är att vara öppen för nya saker. Oavsett om du anser att frukosten är dagens viktigaste måltid eller inte kan dessa insidertips om globala delikatesser leda dig i en ny riktning. Var inte rädd för att experimentera och leta upp recept på nätet. Eftersom vi nu har tillgång till olika kök och deras ingredienser vore det slöseri att inte prova en ny frukost då och då. De är inte bara en fest för smaklökarna utan även för ögonen och själen.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer