fbpx

Så slipper du halsbränna

Halsbränna är inte kul! Ungefär var fjärde person drabbas då och då, och för vissa är det ett nästan dagligt problem. Men det finns knep att ta till.

Varför får vi halsbränna?

Halsbränna beror på att magsaft slipper förbi övre magmunnen och tränger upp i matstrupen. Ibland beror det på fysiskt tryck mot magen, som vid graviditet eller kraftig övervikt, ibland beror det på bråck på diafragman eller på bakterien helicobacter pylori. Men oftast beror halsbrännan på att vi har för lite magsyra, vilket gör det svårt att smälta maten ordentligt. 

Snabba åtgärder vid halsbränna

  1. Drick vatten. Då späder du ut magsyran så den irriterar mindre, och sköljer ned den. Magsäckens slemhinnor behöver också tillräckligt med vatten för att kunna skydda mot magsyran, så det hjälper även på längre sikt. 
  2. Yoghurt, mjölk och filmjölk kan hjälpa till att neutralisera halsbrännan. 
  3. Citron eller lime pressad i ett glas vatten kan lindra. Citron och lime blir basiska i kroppen och neutraliserar magsyran. 
  4. Bikarbonat. Om ovanstående inte hjälper kan du använda bikarbonat för att neutralisera magsyran. Blanda ½-1 tesked bikarbonat i ett glas vatten och drick. Tänk dock på att magsyran behövs för att smälta maten, så använd bikarbonat med måtta och försök framför allt undvika att ta det nära måltider. 
  5. Äppelcidervinäger kan stärka matsmältningen. Pröva att blanda en tesked äppelcidervinäger i ett glas vatten och drick. När magen vant sig kan man öka mängden äppelcidervinäger till en matsked. Fungerar även förebyggande om det dricks cirka en kvart före måltid. Men för vissa verkar det precis tvärtom, så prova dig fram!

Förebygg halsbränna

Skönast är det förstås att inte behöva ha problem med halsbränna. Fundera gärna igenom om du kan hitta en gemensam nämnare för när du får halsbränna. Hur ser livssituationen ut? Har du gjort något särskilt? Ätit något visst? Här följer några idéer på saker att pröva om de fungerar för dig: 

  • Undvik stora måltider. Ät hellre mindre och oftare. 
  • Gör måltiden till en lugn stund. Stress kan förvärra problemen. Om du ger dig tid att tugga noga underlättar du också för magen att bearbeta maten, och du har lättare att upptäcka när du håller på att bli mätt och kan undvika att överäta. 
  • Minska mängden kolhydrater. Kolhydrater kan jäsa i magen och bilda gaser som ökar trycket och därigenom gör att magsyra trycks uppåt. Under begreppet FODMAP har man samlat vissa livsmedel som vi vet oftare ger besvär. Genom att ta bort samtliga dessa livsmedel ur kosten och sedan föra tillbaka dem ett och ett kan man ta reda på vad man reagerar på. Ibland klarar man alla, fast i begränsad mängd. 
  • Undvik alkohol, nikotin, kaffe, choklad, tomater, citrusfrukter, starka kryddor och fet stekt mat, som kan irritera den övre magmunnen. 
  • Ät salt. Kroppen behöver salt för att kunna producera magsyra. Välj helst ett salt utan tillsatser och som innehåller olika mineraler. Ett havssalt eller himalayasalt kan vara bra. 
  • Gå ner i vikt, om det kan vara så att övervikt är en del av orsaken. 
  • Byt träningsform. Löpning, som får magsäcken att skumpa upp och ned, kan dessvärre öka risken för halsbränna. Samma sak gäller tunga lyft och styrketräning, där man kanske spänner bålen och ökar trycket på magen. Träning är bra, men fundera gärna på om det här kan orsaka dina problem och byt i så fall till en lugnare träningsform. 
  • Pröva probiotikatillskott, framför allt om problemen uppstått efter en antibiotikakur. En bra bakteriebalans hjälper både magen och tarmen att fungera bättre. 
  • Pröva saltsyratillskott (HCl-tillskott). Om problemet är att du har för lite saltsyra bör detta hjälpa. En del tillskott innehåller också enzymer som ytterligare hjälper matsmältningen. 
  • Pröva bitterörter. Den bittra smaken stimulerar salivproduktionen så att matspjälkningen börjar redan där, och skickar också signaler till resten av mag-/tarmsystemet om att göra sig redo. 

Pröva till exempel att göra te på något av malört, gråbo, mattram, rölleka, åbrodd och gåsört. Använd 2 teskedar örter i 2 ½ dl hett vatten som får dra under lock i 5 minuter. Använd som en kur med tre koppar om dagen under en tvåveckorsperiod, och se om det hjälper dig. Om ja, ta ändå en veckas paus innan du gör om kuren, och gör inte kuren mer än fyra gånger innan du låter kroppen vila en längre period. Örter kan övermedicineras precis som annan medicin. 

Lite mildare är pepparmynta, fänkålsfrön, anis, kummin och kamomill. Gillar du inte te kan du istället se om du kan hitta beska droppar i hälsokostaffären. De säljs ibland under namnet “svenskdroppar” eller “Swedish Bitters”. 

När bör du söka läkarvård?

Oftast är halsbränna helt ofarligt – om än obehagligt – och går över av sig självt. Men det finns tillfällen när det kan vara klokt att kontakta vårdcentralen för hjälp, till exempel om du:

  • har halsbränna och mycket ont i magen eller bröstet
  • har svart avföring
  • är äldre än 45 år och inte har haft besvär av halsbränna tidigare
  • har stora besvär av halsbrännan
  • har svårt att svälja eller maten fastnar när du sväljer – särskilt om du inte haft besvär med det tidigare
  • har halsbränna och samtidigt går ner i vikt
  • tidigare har fått behandling men besvären inte minskar.

Om du är orolig, vill ha hjälp att bedöma symtom eller veta var du kan söka vård, kan du ringa sjukvårdsupplysningen på 1177. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer