fbpx

Pulled pork, en enkel rätt med en fin historia

Pulled pork har blivit populärt på middagsborden i många länder tack vare hur mört och saftigt det är. Lär dig mer om pulled pork i denna artikel.

Pulled pork, en enkel rätt med en fin historia

Pulled pork är en metod för tillagning av fläsk och är en stapelvara i delstaten South Carolinas matkultur. Kockar där har utvecklat tillagningens konst till perfektion. Pulled pork görs vanligtvis av grishals som tillagas långsamt vid låg temperatur, vilket tillåter köttet att bli mört nog för att dras till bitar. Detta kreativa sätt att tillaga fläsk skapades när de spanska bosättarna först anlände i USA. Många älskare av fläskkött är förtjusta i pulled pork inte bara på grund av smaken utan även dess överkomliga pris och tillgänglighet.

Pulled porks intressanta historia

Pulled pork är en stapelbara i delstaten South Carolinas matkultur. Det görs vanligtvis av grishals eller fläskkarré, som på engelska även kallas pork butt, Boston shoulder, eller picnic shoulder. Det är en billig del av grisen och väger vanligtvis fyra till nio kilo. När man tillreder den populära rätten pulled pork röks grishalsen under låg värme under lång tid. Processen gör bindväven mjuk och mör.

Detta sätt att tillreda påbörjades av de spanska bosättarna som först anlände till USA. En dag observerade bosättarna de ursprungliga invånarna bygga en eld under deras viltkött och noterade hur processen höll insekter borta och även konserverade köttet på ett sätt. Historien har visat att detta var den första maten tillredd genom grillning, vilket idag är så populärt. Med tiden, tillsammans med migrationer av andra kulturer, har grillningen utvecklats. Gris var den främsta källan för kött i de södra kolonierna i USA på grund av dess överkomliga pris och enkelhet att sköta.

När den serveras med barbecuesås, coleslaw och bröd, skapar pulled pork en av de godaste smörgåsarna i världen. I Mexico kallar man pulled pork för carnitas och där serveras köttet vanligtvis med lök, koriander, bönor och guacamole, och kan även användas i en smakrik taco.

Tillaning av pulled pork

Det viktigaste vid tillagning av pulled pork är att tillaga köttet långsamt för att göra det så mört som möjligt. Det är vanligt att kött tillreds genom en metod som involverar rökning. Man kan även använda andra metoder än grillning för att göra köttet mört, såsom tillagning i ugn eller långsamkokare. Grishals används ofta för att göra pulled pork då denna del av grisen har rätt mängd fettinnehåll vilket skapar ett mört och smältande kött. Det tillreds långsamt för att tillåta att allt protein bryts ner ordentligt.

Köttet som används i pulled pork bör vara utan skinn så att smakerna tillåts genomtränga köttet. Förvånansvärt nog används inte en flytande marinad för att göra det saftiga köttet. Torrmarinad används för att göra köttet mört. Torrmarinaden består vanligtvis av brunt socker, salt och rökt paprika. Ibland läggs även andra kryddor till för att förbättra smaken. Dessa inkluderar vitlökskrydda, senapskrydda, cayennepeppar eller kummin.

Ibland är det bäst att lämna köttet i den torra marinaden i kylen över natten. På detta sätt bör smakerna ordentligt lyckas tränga in i köttet. Glöm förstås inte att skölja köttet innan tillagning, annars kommer du få äta en väldigt kryddig köttbit.

Kockar rekommenderar att laga fläsket på låg värme under två timmar per kilo. Hur vet du att köttet är färdigt? Köttet är färdigt om det med enkelhet kan dras isär med hjälp av en gaffel.

Servera pulled pork med bröd, grillsås, och grönsaker som coleslaw.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer