Tips på goda och hälsosamma mellanmål till de yngsta

Som förälder kan det vara svårt att komma på hälsosamma snacks och mellanmål för ditt barn som både ska vara goda och näringsrika. Du vill vara säker på att ditt barn får i sig de näringsämnen de behöver för att växa och må bra, men det kan vara svårt att hitta snacks som uppfyller de kraven och som också tilltalar ditt barns kräsna små smaklökar. Här kommer därför 5 förslag på läckra och hälsosamma mellanmål till dina barn (och även till dig)

Frukt

Ett bra alternativ för ett hälsosamt mellanmål är frukt. Frukter är packade med vitaminer, mineraler och fibrer, och de finns i en mängd olika smaker och texturer. Prova att skära upp några äpplen, bananer eller bär och servera dem med en dipp gjord på yoghurt eller jordnötssmör. Du kan också göra roliga fruktspett genom att trä olika typer av frukt på spettet.

Granolabars

Ett annat gott och hälsosamt mellanmål är hemgjorda granolabarer. Dessa barer är en stor källa till fullkorn och kan göras med en mängd olika ingredienser som havre, nötter, frön och torkad frukt. De är också lätta att anpassa, så att du kan skapa en smak som ditt barn tycker om. Blanda helt enkelt ihop ingredienserna, tryck ut blandningen i en panna och grädda tills det är gyllenbrunt. När de är svala skär du dem som formen av en klassisk nötbar och förvarar dem sen i en lufttät behållare. 

Morotsstavar med hummus

Om ditt barn är ett fan av olika dippsåser prova att göra en sats hummus. Hummus är gjord av kikärter, som är en stor källa till protein och fibrer. Det är också lätt att anpassa genom att lägga till olika örter och kryddor, eller genom att blanda i några rostade grönsaker för extra smak och näringsämnen. Servera hummusen med grönsaker som morotsstavar, paprikaremsor eller gurkskivor för ett gott och hälsosamt mellanmål.

Nötmix

Ett annat gott och hälsosamt mellanmål är egengjord nötblandning. Blanda helt enkelt ihop en mängd av ditt barns favoritnötter och frön med lite torkad frukt, som russin eller tranbär. Du kan också lägga till lite fullkornsflingor eller kakaonibs för en extra njutning. Nötblandning är en riktigt bra källa till protein, hälsosamma fetter och fibrer, vilket gör det till ett perfekt mellanmål för att hålla ditt barn nöjd mellan måltiderna.

Energibollar

Om ditt barn är ett fan av sötsaker, prova att göra några hemgjorda energibollar. Dessa bollar gör man oftast en blandning av nötter, frön och torkad frukt (vanligtvis dadlar). För att göra dem, blanda ihop ingredienserna, rulla blandningen till bollar och kyl tills de är fasta. De har den perfekta storleken för ett snabbt mellanmål och kan enkelt förvaras i frysen.Det finns så många läckra och hälsosamma mellanmål för barn. Genom att vara kreativ och prova olika kombinationer av ingredienser kommer du säkert att hitta något som ditt barn kommer att älska. Dessa mellanmål hjälper inte bara att hålla ditt barn mätt och nöjd, utan de kommer också att ge de näringsämnen de 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer