fbpx

Det svenska köket – robust mat med god smak

Om du äskar de svenska köttbullarna och godis som sura fiskar och söta bilar, då kommer du även älska andra höjdpunkter i den svenska matkulturen. Läs vidare för att lära dig mer om det smakrika svenska köket.

Det svenska köket – en resa inom mat

Sverige är en plats på jorden där älvor och troll än är populära. Du kanske även har hört Sveriges berg och strömmar viska till dig och locka dig. Sverige är en magisk plats full av mystik och äventyr. Att utforska Sverige betyder även att du måste uppleva det som är populärt runt om i landet. En av Sveriges stoltheter är förstås maten. Svensk mat är starkt influerat av var i landet maten har ursprung. Till exempel äts renkött i norr medan det äts mer grönsaker i söder. Maträtterna kan beskrivas som enkla med kontrasterande smaker. Andra länder har influerat svenska smaker. Till exempel det franska köket, som införlivades i det svenska köket under 1600-talet och 1700-talet.

Det svenska kökets höjdpunkter

Det svenska köket är centrerat runt mjölkprodukter, bröd, bär och stenfrukter. Kyckling, fläsk, lamm och fisk och skaldjur är de främsta proteinkällorna. Potatis kan även ses på svenska menyer, och dessa kokas ofta och serveras vid sidan om. Är du svag för bröd? Säg vilket och svenskarna har det. Bröd kommer i många varianter och bakas vanligtvis av råg, vete, havre, surdeg och fullkorn. Bröd kan vara sötade och vissa är kryddade. Lingonsylt är populärt och serveras till många kötträtter. Smör och margarin används ofta i maträtter då dessa är den främsta källan till fetter. Om du är förtjust i bakelser har Sverige ett brett antal bakelser på menyn. Glöm därför inte att prova tårtorna, kakorna och kexen när du reser i Sverige.

Det svenska kökets historia och utveckling

Sverige är det fjärde största landet i Europa och det största landet i den skandinaviska regionen. Klimatet i Sverige är en av de främsta anledningarna till utvecklingen av det svenska köket. Att lagra mat innan den långa vintern utövades redan av de tidiga invånarna. Kött, fisk, frukt och grönsaker konserverades vanligtvis för att kunna konsumeras under den kalla vintern. Historiker har kommit fram till att vikingarna som bodde i den skandinaviska regionen för över tusen år sen var bland de folk som utvecklade konsten av att konservera mat. Maten saltades, torkades och lagrades ofta så att den skulle klara sig över vintern. Idag är konservering av mat fortfarande en vanlig sedvänja i Sverige, även om kylskåp och annan modern teknik redan används.

Vikingarna invaderade inte bara den skandinaviska regionen. Deras räder utfördes över hela Europa och även i delar av Medelhavet. Genom vikingarnas resor togs mat och dryck från andra europeiska länder tillbaka till Skandinavien. Till exempel kom te från England, soppor och såser från Frankrike, honungskakor från Tyskland och mycket annat att införlivas i den svenska matkulturen.

Det traditionella svenska köket är enklare än andra europeiska kök. Bland de mest populära rätterna i svensk husmanskost finns det svenska smörgåsbordet, vilket är ett antal små och varma eller kalla rätter som serveras i formen av en buffé. Smörgåsbordet inkluderar vanligtvis sill, rökt ål, rostbiff, kokt potatis, inlagd fisk, lingonsylt, Janssons frestelse, och svenska köttbullar. Sverige omges av vatten varför det inte är förvånansvärt att se fisk och skaldjur och i synnerhet lax på middagsbordet.

De vanligaste rätterna i det svenska köket

Detta är exempel på vanlig mat i Sverige som gör att köket älskas av många:

  1. Lingonsylt – precis som andra såser och smaktillsatser är lingonsylt en vanlig syn på svenskarnas bord. Sylten kan kombineras med nästan allt, från köttbullar och blodpudding till pannkakor och gröt. Många svenskar växer upp plockandes dessa små bär i skogen och använder dessa för att göra lingonsylten.
  2. Inlagd sill – sill är svenskarnas favorit bland rätter. Den ses ofta på smörgåsbordet och förblir grunden till den typiska svenska buffén. Sill finns det rikligt av i nordhavet och baltiska havet och svenskarna har utvecklat en process för att konservera fisken för lagring och transport. Den inlagda sillen äts ofta med kokad potatis, gräddfil, hackad gräslök, skarp hårdost och ibland med kokta ägg.
  3. Knäckebröd – detta bröd serveras ofta vid sidan om huvudrätten. Knäckebröd har bakats i Sverige i över 500 år och brödet kan hålla i ett år om det förvaras korrekt. Brödet kommer i olika former och kan toppas med allt möjligt, såsom kaviar, och skivade kokta ägg.
  4. Smörgåsar – den typiska svenska smörgåsen serveras endast med en skiva bröd. Traditionen med svenska öppna smörgåsar har anor från 1400-talet när det var vanligt att använda tjocka brödskivor som tallrikar.
  5. Ärtsoppa och pannkakor – det har varit tradition i Sverige att äta ärtsoppa och pannkakor varje torsdag. Denna traditions ursprung är ännu okänt. Men man tror att rätten förbereddes på sagda dag på grund att den var enkel att laga, särskilt för tjänstefolket som brukade arbeta halvdagar på torsdagarna.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer