fbpx

Intressant fakta om lakrits. Kände du till det här sedan tidigare?

De flesta har en relation eller åsikt om lakrits, och antingen så älskar man det eller så hatar man det. I värmen brukar framförallt saltlakrits vara uppskattat på grund av dess sälta, framförallt av oss här på redaktionen. Men vad vet du egentligen om lakrits sedan tidigare? Visste du till exempel att det tar ca tre 3 dagar att förvandla lakritsroten till den produkt som används i många typer av lakrits, och att det är vid kontakt med syre som lakritsen blir svart?Här kommer lite intressant fakta om lakrits! 

  1. Det tar lång tid att utvinna slutprodukten från lakritsroten
    Smaken av lakrits kommer från roten av lakritsplantan, och hela processen börjar med att de ca 8-10 meter långa rötterna till plantan grävs upp, tvättas, skalas och läggs i solen för att torka. Därefter strimlas eller mals rötterna ner och kokas, för att sedan kylas ner. Efter ett tag stelnar denna lakritsmassa samtidigt som den på grund av kontakt med syre ändrar färg från brun-röd till svart. Till denna tillsätts sen socker, salt och andra smakämnen och tillslut blivit en produkt färdig att använda.
  2. Lakritsroten är en av världens äldsta tandborstar
    Okej, inte helt oväntat varken såg eller användes tandborsten på samma sätt för 5000 år sedan som den gör idag, men den var fortfarande ett viktigt instrument för att hålla en bättre munhygien. Lakritsroten tuggades på och användes för att peta mellan tänderna vilket stärkte både mun och tandkött, samtidigt som människorna då även fick bort eventuella matrester ur munnen. Lakritsroten anses också ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket även det hjälpte till att förbättra munhälsan hos våra förfäder.
  3. Italiensk lakrits är en grej
    Den mest högkvalitativa och finaste lakritsen framställs av lakritsrötter från Kalabrien, som är en region i södra Italien. Smaken från denna lakrits beskrivs som intensiv, och precis som med vindruvor och vin påverkas smaken av lakritsen härifrån av de olika mineralerna som finns naturligt i jorden i Kalabrien.
  4. Salmiak och lakrits är två olika saker
    Det är vanligt att man tror att salmiak och lakrits är samma sak, men i själva verket är det två olika saker. Salmiak är en typ av salt (även känt som ammoniumklorid) och detta tillsätts till lakrits för att tillverka saltlakrits.
  5. Ingen äter mer saltlakrits i världen än Svenskarna
    Vi svenskar älskar verkligen lakrits – framförallt saltlakrits. Vi svenskar äter uppskattningsvis 2 kg lakrits per person och år, vilket innebär att vi per capita äter mest lakrits av alla i världen! Även utanför Sveriges gränser är saltlakrits populärt, bland annat i länderna Holland, Tyskland och Island.
  6. För mycket lakrits kan ge dig allvarliga problem
    Precis som mycket annat som är gott här i livet så kan för mycket salmiak ge dig problem med hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt livsmedelsverket kan det handla om en så liten mängd som ca 50 gram per dag av regelbunden lakritskonsumtion. Livsmedelsverket rekommenderar därför också att barn under 5 år inte bör äta saltlakrits regelbundet.
  7. Lakritsgodis med anis
    För att förstärka smaken av lakrits i lakritsgodis är det inte helt ovanligt att tillverkaren tillsätter smaken av anis för att ta fram slutprodukten.

Vi på redaktionen önskar er en trevlig sommar, och uppmanar er vänligt att äta lakrits med måtta! 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer