9 sallader med endast 11 ingredienser

selective focus photography of vegetable salad

En sallad om dagen kan hålla doktorn borta. Ja, det är inte precis ett ordspråk, men det är verkligen sant. Sallader är inte bara hälsosammare än de flesta rätter, de har också en enorm variation och smakar otroligt gott. Du kan förändra din veckovisa rutin med den här listan med 9 sallader, samt spara tid och pengar eftersom de bara kräver 11 ingredienser.

Från läcker potatissallad till grekisk sallad och vattenmelonsallad kan du tillaga 9 mycket olika sallader. Perfekt för nästa fest eller picknick med vänner eftersom de är utmärkta grilltillbehör. Dessutom är de lätta att förbereda och ta med sig. Du kan modifiera recepten efter din smak, eftersom alla är vegetariska och även kan tillagas veganskt utan problem.

Men först och främst är här de 11 ingredienser som du kommer att behöva:

 • Potatis
 • Tomater
 • Gurkor
 • Quinoa
 • Feta
 • Morötter
 • Sesamfrön
 • Rucola
 • Mango
 • Avokado
 • Vattenmelon

Avokado potatissallad

En variant på en klassisk sallad är potatissallad med avokado. Den krämiga, nötiga avokadon passar mycket bra till potatisen. Lite limesaft ger fräschör och ser till att avokadon inte blir brun. Om du vill kan du lägga till lite färsk koriander i potatissalladen. Det här är inte bara lätt för magen utan också mycket tilltalande för ögonen.

Quinoasallad med feta

Quinoa, den sydamerikanska pseudokornen, kom in i våra skafferier för några år sedan. Särskilt i den färgglada varianten är den å ena sidan ett utsökt tillbehör, men också grunden för skålar och sallader. Här kombinerar vi quinoa med tomat, vattenmelon, avokado och feta. I princip passar dock alla vanliga salladsingredienser också till en quinoasallad. Den är en riktig reståtervinnare och minst lika hälsosam som den är läcker.

Sallad med vattenmelon och feta

Det har varit omöjligt att föreställa sig en sommar utan den i några år nu, vattenmelon-feta-salladen. Kombinationen av söt, saftig vattenmelon och syrlig fetaost är helt enkelt oslagbar. Om du vill kan du lägga till lite mynta. Några stänk av limejuice eller krämig balsamico avrundar också smakerna perfekt. En portion nymald peppar får du inte heller missa.

Mangosallad med rucola och sesam och feta

Kryddig feta och söt mango är en fantastisk kombination. Nöttiga sesamfrön och kryddig feta kompletterar den här läckra salladen. Den bör ätas så färsk som möjligt, eftersom ruccola snabbt vissnar. Om du förbereder dressingen och tillsätter den till salladen strax före servering kommer den verkligen att göra stor inverkan på din smakpalett.

Morotsallad med sesamfrön och feta

Morötter och sesamfrön är bästa vänner i fråga om aromer. Den söta moroten passar perfekt ihop med den nötiga sesamen. Om du vill kan du förädla salladen ytterligare med lite sesamolja. De nötiga rostade aromerna passar perfekt till salladen och ger den en subtil, asiatisk smak. Tillagningen är också mycket enkel. Morotsskivorna förbereds ganska enkelt med grönsaksskalaren.

Gurksallad med vinäger och olja

Alla gurksallader är inte likadana. Det som låter så enkelt och enkelt kan ha så många olika varianter. I den här gurksalladen med vinäger och olja är gurkan grovhackad och serveras med lök. Om du vill kan du lägga till en klick gräddfil eller vispad grädde. Naturligtvis kan du också utelämna löken eller hacka den mycket fint.

Grekisk feta-sallad

Tomater och gurkor smakar inte bara jättebra var för sig i en sallad, utan de är också en riktig höjdare tillsammans. Med lök och feta blir det en läcker grekisk sallad på nolltid. Den här marineras med lite olivolja och lätt vinäger. Om du vill kan du också använda citronsaft för att få syra.

Mango avokadosallad

En blandning av sallad, guacamole och mango chutney är den här läckra mangoavokadosalladen. Den söta mangon och den krämiga, nötiga avokadon kompletterar varandra perfekt. Lite limejuice ger fräschör. Om du vill kan du lägga till rödlök. Det ger välkomna färgstänk och rundar verkligen av salladen.

Tomatsallad med lök

Under tomatsäsongen finns det inget godare än mogna tomater med aromatiska lökringar, en enkel dressing och lite fetaost. En underbar omväxling från tomatmozzarella och särskilt välkommen under varma dagar. Salladen fungerar dock även utan lök och utan feta. Ju färskare tomater desto bättre. När du handlar är det bäst att göra ett sniffprov för att se om den har en tydlig tomatdoft för att garantera mognad och läckerhet.

Att äta hälsosamt och fräscht är ofta svårare än man tror och ärligt talat, ibland är man helt enkelt för trött för att laga något avancerat. Men hälsosam mat som sallader behöver inte vara ett stort arbete, särskilt med praktiska guider som denna. Viktigt att komma ihåg är dock att fram till servering ska alla sallader stå i kylskåpet och vara väl täckta. På så sätt torkar ingenting ut och salladerna håller sig garanterat färska. Du behöver bara köpa en gång, behöver bara några få ingredienser och kan ändå erbjuda ett brett utbud av sallader.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer