fbpx

Så blir du Popcornens mästare – Stor guide

Lite kort historia om Popcorn

Popcorn har funnits i tusentals år (ca 6000) och varit en viktig del i många kulturer. I början så använde man sig av sand, olja och en behållare, det över en öppen eld. När det började poppa så försökte folk fånga popcornen i när de kom flygandes.

Något som inte riktigt nämns är hur viktig popcornen var för att överleva. Det var bra föda och på många ställen var det brist föda så popcorn utgjorde en viktig del av näringsintaget. På många gravplatser har man hittat att man begravdes med popcorn. Man trodde att popcorn bidrog med ett längre liv.

Under 1700-talet så fick popcorn en ny vändning då man uppfann den första riktiga popcornmaskinen. På 1800 talet uppfann Charles Cretors den typ av pocornmaskin som man kan hitta idag på biografer och nöjesfält. Egentligen gjorde han om en maskin som använd för att koka jordnötter, så lite slump kanske det var men maskinen förfinades med åren till det som är en effektiv popppare.

Olika typer av popcorn

Hur många olika typer av popcorn poppare tror ni det finns?

Gula popcorn

Är vanliga i Sverige, de är billiga och köpa och det du hittar på biografer. De har en liten oljig karaktär med en liten nötigare smak

Vita popcorn

Riktigt fina och vita, de är lite mindre än de gula popcornen och har en neutral smak. Många använder de vita popcornen för att själva addera till olika smaker.

Svamp Popcorn

Det är inte svamp i dessa men när man poppar dessa så är formen som en svamp. Ganska stora popcorn och perfekta att smaksätta på olika sätt.

Ladyfinger Popcorn

Små och eleganta popcorn, de funkar fint framför en film men många använder dessa också till olika bakverk.

Olika färger på Popcorn

Det finns även ytterligare färger på popcorn:

Röda – lite mindre och lite mer krunch än gula

Blå – Liknar de röda, lite vitare och mindre än röda

Lila – Oj dessa har mycket popcornsmak!

Men hur funkar det?

Hur kan det stora fluffiga tussar från en liten kärna? Själva kärnan ligger skyddad i ett hölje, vid uppvärmningen så expanderar kärnan pga av fukten, höljet spricker och kärnan exploderar vid ca 390 graders värme. Pop! Kolla på videon så ser ni:

Hur nyttiga är popcorn?

Popcorn som vi nämde tidigare har varit en viktig del av gamla kulturer. Det är rikigt fina och innehållet t.ex 100% fullkorn. En skål ger dig mycket av det dagliga intaget.

Sedan hittar vi viktiga saker som antioxidanter. Kan sänka kolestrol och motverka cancer. Det häftiga är att normal portion popcorn innehållet dubbelt så mycket polyfenoler än frukt och grönsaker. Fokusera på att äta den bruna biten av popcorn, där sitter nyttigheterna.

Popcorn skulle vi säga är en av de bästa snacksen på fredagsmyset, dra ner ordentligt på saltet och skippa lösgodiset. Funkar även som mellanmål 😉

Såhär poppar du Popcorn som en mästare

Skippa Mikrovågspopcorn, vi vet det är bekvämt men passa på att njut lite med bra smaker. Kommer ni över andra popcorn än de gula så kommer ni märka stor skillnad. Gula popcorn är lite krämiga och nötigare i smaken.

Du behöver:

1 dl popcorn

En tjockbottnad kastrull med lock, variant större.

3-4 msk olja (olika oljor ger olika smak, prova även med 50 g smör för en liten annan smak). Rapsolja är bra för den har en ganska neutral smak.

Såhär gör du:

Sätt på kastrullen på medelhög värme

Lägg i några popcorn och vänta tills de poppat. Nu vet du att temperaturen är perfekt.

Lägg resten av popcornen

Skaka om kastrullen så alla popcorn täcks med olja

Vänta lite tills du märker att du kan ta av locket utan att det blir en popcorn-vulkan. Du kan nu frigöra ånga, det här är ett viktig moment för att få riktigt krispiga popcorn.

En sak som jag brukar göra är att ta hälften olja och hälften smör för lite extra dynamik i smaken. Ungarna älskar den här typen av popcorn.

En del tar poppade på stort allvar

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer