Hälsofördelar med att dricka grönt te

tea, warm, cup

Grönt te framställs av bladen från växten Camellia sinensis. Bladen skördas vanligtvis, vissnar och värms sedan snabbt för att förhindra oxidation. Denna process bidrar till att bevara teets naturliga färg, smak och näringsämnen. Det finns också många olika sorter, bland annat Sencha, Matcha, Gyokuro och Dragonwell. Dessa teer kan ha olika smaker och egenskaper beroende på faktorer som var de odlas, hur de bearbetas och hur de bryggs.

Tack vare sina unika ingredienser är grönt te förmodligen en av de hälsosammaste dryckerna i världen. Dess uppfriskande effekt uppskattas mycket av många tefantaster. Men grönt te får särskilt bra poäng med sina många hälsofördelar. Ta reda på här vilken positiv effekt grönt te har på vår kropp med den här listan och dela den med din familj, dina vänner och kollegor.

Antioxidanter

Grönt te innehåller en hög koncentration av antioxidanter, särskilt katekiner och polyfenoler, som kan bidra till att minska skador orsakade av fria radikaler i kroppen. Detta kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och andra kroniska sjukdomar.

Katekiner är en typ av flavonoida antioxidanter som är särskilt rikligt förekommande i grönt te. Den mest förekommande katekinet i grönt te är epigallocatechin gallat (EGCG), som har studerats ingående för sina potentiella hälsofördelar. EGCG har visat sig ha starka antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, vissa cancerformer och neurodegenerativa sjukdomar.

Polyfenoler är en annan grupp antioxidanter som finns i grönt te. Dessa föreningar har visat sig ha en rad potentiella hälsofördelar, bland annat genom att minska inflammation, förbättra insulinkänsligheten och minska risken för vissa cancerformer.

girl, woman, smile

Antiinflammation

De katekiner som finns i grönt te kan också ha antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska inflammation i kroppen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt vid tillstånd som artrit. En studie visade att personer som regelbundet konsumerade grönt te hade lägre nivåer av inflammationsmarkörer i blodet än de som inte konsumerade grönt te.

Andra studier har föreslagit att grönt te också kan minska inflammation genom att blockera aktiviteten hos vissa enzymer som bidrar till inflammation. Dessutom kan grönt te:s antioxidativa egenskaper också spela en roll för att minska inflammation, eftersom oxidativ stress kan bidra till utvecklingen av inflammation i kroppen.

Viktminskning

Vissa studier tyder på att grönt te också kan hjälpa till att gå ner i vikt. De katekiner som finns i grönt te kan öka ämnesomsättningen och främja fettförbränningen. Grönt te kan också hjälpa till med viktminskning genom att minska aptiten. Vissa studier har visat att konsumtion av grönt te eller grönt teextrakt kan minska känslan av hunger och öka känslan av mättnad, vilket kan leda till minskat kaloriintag och viktminskning med tiden.

Slutligen kan grönt te också ha en indirekt effekt på viktminskning genom att förbättra den allmänna hälsan. Genom att minska inflammation, förbättra insulinkänsligheten och minska risken för kroniska sjukdomar kan grönt te bidra till att förbättra den allmänna hälsan och leda till viktminskning som ett resultat.

person standing on white digital bathroom scale

Förbättrad hjärnfunktion

Grönt te innehåller också koffein som kan förbättra hjärnans funktion och öka vakenheten. Dessutom innehåller grönt te även aminosyraderivatet L-theanin, som kan ha lugnande och ångestdämpande effekter. Vissa studier har också visat att grönt te kan förbättra minnet och den kognitiva funktionen. I en studie fann man till exempel att konsumtion av grönt teextrakt förbättrade prestandan på en minnesuppgift hos friska unga vuxna. Andra studier har visat att konsumtion av grönt te kan vara förknippat med en minskad risk för kognitiv försämring hos äldre vuxna.

Ett sätt på vilket grönt te kan förbättra hjärnans funktion är genom dess koffeininnehåll. Grönt te innehåller en måttlig mängd koffein, vilket är en naturlig stimulans som kan förbättra vakenhet, humör och kognitiv förmåga. Till skillnad från andra koffeinhaltiga drycker som kaffe innehåller grönt te dock även aminosyran L-theanin, som har en lugnande effekt och kan bidra till att minska de nervösa eller ängsliga känslor som kan vara förknippade med koffeinintag. Denna kombination av koffein och L-theanin kan ge en synergistisk effekt på kognitiv förmåga och humör.

Munhälsa

Grönt te innehåller också fluor, vilket kan bidra till att förbättra tandhälsan och minska karies. Viss forskning tyder på att det kan ha positiva effekter på munhälsan genom att minska risken för karies (karies), tandköttssjukdomar och dålig andedräkt.

Ett sätt på vilket grönt te kan gynna munhälsan är genom sina antibakteriella egenskaper. Grönt te innehåller katekiner, särskilt EGCG, som har visat sig ha antibakteriella egenskaper. Dessa föreningar kan bidra till att minska tillväxten av skadliga bakterier i munnen, vilket kan bidra till utvecklingen av karies och tandköttssjukdomar.

long black haired woman smiling close-up photography

Det är viktigt att notera att även om grönt te kan ha potentiella hälsofördelar behövs mer forskning för att fullt ut förstå dess effekter på hälsan. Dessutom kan konsumtion av grönt te i överskott eller konsumtion av kosttillskott av grönt te ha potentiella biverkningar och bör därför göras med måtta. Som alltid är det viktigt att prata med din vårdgivare innan du gör några betydande förändringar i din kost eller livsstil. Icke desto mindre har dessa hälsofördelar som anges ovan studerats och undersökts och kan tas i beaktande särskilt när du vill leva hälsosammare.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer